Hírek

2014.10.22. 07:09

Gondot okozott a sok eső Vas megyében

Az erős szél és a hirtelen lezúdult sok csapadék több településen adott munkát a megye tűzoltó egységeinek. Letört faágak eltávolításához, felgyülemlett víz szivattyúzásához riasztották a tűzoltókat.

Török Tibor

Belvízi helyzetkép Vas megyében

A Magyar Közút Nonprofit Zrt. Vas Megyei Igazgatóságának tájékoztatása szerint már csak öt útszakaszon szükséges továbbra is korlátozásokat fenntartani 2014. október 22-én, a 16 óra körüli állapot szerint.

Teljes útlezárás van érvényben:

- a 87107-es számú út 0+000 – 3+323 kilométerszelvény közötti szakaszán, Csákánydoroszló és az országhatár között;

- a 7424-es számú út 7+154 – 7+942 kilométerszelvény közötti szakaszán, Kerkáskápolna és Magyarföld között,

- a 8722-es számú út 1+800 – 8+400 kilométerszelvény közötti szakaszán, Körmend és Egyházasrádóc között,

- a 8708-as számú út 7+100 – 10+446 kilométerszelvény közötti szakaszán, Pinkamindszent és az országhatár között.

Félpályás útlezárás van érvényben:

- a 74172-es számú út 0+800 – 1+100 kilométerszelvény közötti szakaszán, Felsőmarác térségében.

A rendőrség kéri a gépkocsivezetőket, hogy az útviszonyoknak megfelelően, kellő körültekintéssel közlekedjenek!

 

Szél és eső - Több helyen adott munkát az időjárás a tűzoltóknak

Egy háromméteres faág tört le a hajnalban Hegyfalu külterületén, a 86-os főút mentén, amit a sárvári hivatásos tűzoltók motoros láncfűrész segítségével feldaraboltak és eltávolítottak, megszüntetve ezzel a forgalmi akadályt.

Egyházasrádócon a mezőgazdasági területekről, illetve a közeli dombról nagy mennyiségű víz zúdult a településre, amely körbezárt négy családi házat és egy élelmiszerboltot. Itt a helyi önkéntes és körmendi hivatásos tűzoltók szivattyúzási feladatot hajtottak végre. Lakosságvédelmi intézkedésre nem volt szükség.

Perenyénél megemelkedett a Perint-patak vízszintje, és nagyobb mennyiségű esővíz gyűlt össze, harminc helyi önkéntes hat lakóházat homokzsákokkal védett meg a víz betörésétől.

Söptén négy lakóházat veszélyeztetett a víz, itt a szombathelyi hivatásos tűzoltók vízszivattyúzási munkálatokat hajtottak végre.

Szombathelyen, a Hattyú utcában szintén a felgyülemlett víz szivattyúzását végzik a helyi hivatásos tűzoltó egységek.

A megyei katasztrófavédelem Perenyére, Söptére és Szombathely, Petőfi-telepre 1000-1000, Jákra pedig 2000 homokzsákot biztosított a lakóházak bevédésére.

Vas megye egyes településein lakóházakat is veszélyeztet a szerda hajnalban lehullott csapadék, amelyet a települések kiépített csatornahálózata a hirtelen lehullott nagy mennyiség miatt nem képes elvezetni. Vas megyében Perenye, Ják, Söpte és Szombathely településeken, összesen tizenöt ház védelmén dolgoznak a tűzoltók, eddig mindegy ötezer darab homokzsákot pakoltak le néhány óra alatt a hivatásos, az önkormányzati és az önkéntes tűzoltók.

Délelőttre megszűnt a csapadéktevékenység a megye területén, és mindenütt megkezdődött a földeken felgyülemlett csapadék csökkenése. A meteorológiai előrejelzések szerint északnyugat felől fokozatosan csökkenő intenzitás mellett még további jelentős mennyiségű csapadék várható a nap folyamán, de 20 mm-t meghaladó csapadék elsősorban az Északi-középhegységben, Alföld középső és északi részein, illetve délnyugaton valószínű.

Vas megye több járásában jelenleg is elsőfokú meteorológiai riasztás van érvényben a várható erős szél miatt, a várt legerősebb széllökések meghaladhatják a 70 km/h-t.

A Vas Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság felhívja a lakosság figyelmét, hogy az erős szél cserepeket, tetőfedeleket, faágakat szakíthat le, közlekedési akadályokat idézhet elő. Kérik, hogy ilyen időjárási viszonyok között haladjanak távol a fáktól, épületektől, hogy a letört ágak, cserepek, esetleges üvegszilánkok ne okozzanak sérülést!

Vízátfolyások

Vas megye (Szendi Péter) - A éjszaka lehullott nagy mennyiségű csapadékhatására sok helyen vízátfolyások keletkeztek a megye közútjain. Felvételünkön a Csákánydoroszlót Kemestaródfával összekötő közúton átfolyó csapadékvíz látható.

Fotók: Szendi Péter

Vasszentmihály településen a Közútkezelő KHT munkatársainak segítségével akadályozták meg a 8-as sz. főúton átfolyó csapadékvíz miatt kialakult balesetveszélyt.

Császár István polgármester elmondta, hogy minden nagyobb eső után hasonló helyzet alakul ki a településen, melynek a megoldását több éve próbálják megoldani.

 

Csörötnek és Kondorfa közötti úton is félpályás forgalomkorlátozást kellet bevezetni a környező dombokról lezúduló csapadékvíz miatt.

Söptén is gondot okozott az eső - Áll a víz a Dózsa György utcai házak udvarán

Söpte (Nagy Ildikó) - Helyi vízkár ellen védekeznek Söptén,  ahol a Dózsa György utca végén lévő házak udvarán áll a víz. A Salköveskút felé vezető út mentén lévő, új építésű házak lakói nem engedték, hogy fotózzuk őket, mondván: egész éjszaka fenn voltak. A heves esőzés miatt ugyanis sejthető volt, hogy ugyanúgy járnak, mint szeptember közepén, amikor szintén elöntötte a víz az udvarokat.

Horváth Szilvia is az utca végén él, azt mondja, fél ötkor tudott elaludni, de hét után már talpon volt. Az ő udvarukon is áll a víz, de szerencsére a házba nem folyt be.

 

A helyszínen megtudtuk, hogy a víz a házak mögötti mezőgazdasági területekről folyt az udvarokba és a kertekbe, a talaj ugyanis már nem tudja elnyelni a csapadékot. A Szombathelyről érkezett tűzoltók szivattyúval vezették el a vizet az udvarokról a házak előtti árokba. Közben egy teherautóval homokot hoztak, Erdősi Lászlóné jegyző pedig azon munkálkodott munkatársaival, hogy helyieket toborozzon a homokzsákok töltéséhez, azokkal fogják bevédeni a házakat. Az önkormányzat alkalmazásában lévő emberek a házak és az árok között "eret vágtak", hogy segítsék a víz elfolyását.

A falu közepén folyó Kozár-Borzó patak vízszintje is magas, de az szerencsére nem lépett ki a medréből.

Figyelem! Útlezárás Jakabháza belterületén!

Belvíz miatt félpályán lezárták szerda délelőtt a 8-as számú főutat a Vas megyei Jakabháza belterületén, egy mintegy száz méter hosszú szakaszon. A forgalom csupán váltakozva, egy sávon haladhat, ezért arra kérjük a járművezetőket, hogy fokozott óvatossággal közlekedjenek a helyszínen!

A fahíd alját mossa a víz

Szombathelyen az Árkádia melletti fahíd alját mossa a megduzzadt patak vize.


 

Vépen elúszott a pálya

Vép (Török Tibor) - Elmaradt meccset rendeznek szerda délután 3-kor a megyei I. osztályú bajnokságban Vépen, a helyiek a Király SZE csapatát fogadják. Információink szerint a mélyen fekvő pályát az éjszakai esőzés után elöntötte a víz, ám a korábban szintén áradás miatt félbeszakadt meccset mindenképpen le kell játszani. Valószínűleg a szintén nem túl jó állapotban lévő edzőpályán mérkőzik meg egymással a két együttes.

 

Lezárták az erős sodrás miatt Szombathelyen az aranypatak hídját

Fotók: Unger Tamás

Megint elúszott a Petőfi telep

Szombathely (Wolf Ferenc) - Akárcsak szeptember közepén, a szerdára virradóra lehullott eső után is vízben állt a Szombathely-Petőfi-telepi házak egy része.

 

 

Szombathelyen a Csatár utca közepén áll a víz nagyobb esőzésekkor

Szombathely (Unger Tamás) - Pegán József elmondása alapján az utcában az ő háza előtt van a legmélyebben fekvő terület, pont, ahol minden nagyobb égszakadás után hatalmas tócsában áll a víz. Az utca egyik fele a KISZ lakótelep felé szemmel láthatóan is nagyon emelkedik, ahol vannak csatorna elvezető nyílások, viszont az utca legmélyebb pontján semmi vízelvezetés nincsen. Pegán úr nagyon örülne, ha megoldódna ez a problémája, nem kellene mindig kerülgetni, vagy éppen benne állnia tócsákban, mikor kilép a házából. Szerinte jó megoldás lett volna, ha a legmélyebben fekvő területre is került volna vízelvezető nyílás.

 

 

Körmenden most is folyik az árvízi védekezés az elárasztott Hunyadi utcában

 

Citromsárga riasztás

Erős széllökések veszélye miatt elsőfokú (citromsárga) meteorológiai riasztást adott ki szerda délután Vas megye egyes térségeire az Országos Meteorológiai Szolgálat. Az érintett területeken a várt legerősebb széllökések meghaladhatják a 70 kilométeres óránkénti sebességet is.

 

Csődbe mehet a kertészet az éjszakai esőzések miatt

Szombathely (Lisztmayer Zsófia) - Teljesen víz alá került egy helyi kertészet, a károkat még nem lehet felbecsülni.

Polgár Balázs egyéni vállalkozóként bérli azt a földterületet, melyen kertészetét működteti. A kedd este óta lehullott jelentős mennyiségű csapadék miatt az Arany-patak kilépett a medréből és elárasztotta többek között a kertészetet is. A kertészet működtetőjének elmondása szerint náluk egyelőre még mindig nő a vízszint: most csak annyit tudnak tenni, hogy megvárják a tetőzést az elárasztott területen.

– Ezen a területen most napokig vagy hetekig víz fog állni, már nem is tudom bejárni a területet. Nagy az esély arra is, hogy csődbe megyek az áradás miatt. A kazánház teljesen beázott, így fűteni sem tudok. Remélem, hogy legalább fagyok nem lesznek az elkövetkező napokban, mert elfagyna minden a fóliákban.

A szivattyúzásra csak a víz tetőzését követően kerülhet majd csak sor. Figyelembe véve azonban a víz mennyiségét és a terület nagyságát valószínűleg ez is napokat fog igénybe venni. Polgár Balázs hozzátette: egyelőre még fel sem tudja mérni a károkat. - Van egy szilárd burkolatú út van a közelben, ha azt átvágnák, akkor arra el tudna folyni a víz. Az őszi szezon amúgy is rosszul sikerült az időjárás miatt, ez már tényleg nem kellett volna. Nincs annyi megtakarításom, hogy a károkat fedezni tudjam. Egyedül a kislányom tartja most bennem a lelket.

 

 

Árvíz az Őrségben

Őrség (Varga Nóra, Kemencei Ilona) - Az Őrségben is gondot okozott a hirtelen lezúduló eső. Bajánsenyén, Nagyrákoson és Őriszentpéteren is hömpölygött a víz az utcákon. Az őri focipályán szerdán legfeljebb vízilabda-mérkőzést lehetett volna rendezni.

A belvízzel küzdött meg elsőként a söptei polgármester

Söpte (Tóth Csongor) - A víz okozta károk enyhítésével kezdődött Nagy Róbert, Söpte frissen megválasztott polgármesterének hivatali munkája szerdán. Kissé beárnyékolta az árvízhelyzet az alakuló képviselőtestületi ülést, Nagy Róbertet, a település frissen megválasztott polgármesterét azonnal komoly feladat elé állította a belvízhelyzet. Söpte első embere kiemelte: öröm számára, hogy a falu egy emberként mozdult meg. Köszönetet mondott a megyei védelmi bizottság titkársága vezetőjének, dr. Baán Mihály alezredesnek is.

– Közös összefogásnak köszönhetően sikerült a mezőgazdasági területekről a falu területére ömlő vizet megállítani, így elmúlt a veszély, és már a lakóházak is biztonságban vannak – emelte ki Nagy Róbert. Hozzátette: zajlanak az egyeztetések a közútkezelő és a vízügy szakembereivel, hogy mielőbb végleges megoldást találjanak a söptei vízelvezetés megoldására. – Addig sem tétlenkedünk, helyi riadóláncot szervezünk, hogy hasonló esetben egy söpteinek se kelljen félnie attól, hogy otthona, vagyona veszélybe kerül. Az alakuló ülésen egyebek között arról is döntöttek, hogy a testület tagjai lemondanak tiszteletdíjukról. Alpolgármesternek Cseresznyák Miklóst választották.

Habzik és árad a Rába Körmendnél

Fotó: Bedőcs Gyula

Elöntött házak Körmenden

Körmend (Szendi Péter) - Estére már lakóházakat is veszélyeztet  az árvíz Körmenden a Hunyadi utcában. Önkéntesek, a Vasivíz munkatársai és a körmendi hivatásos tűzoltók együttesen küzdenek az ár ellen.

 

Áradnak a folyók és a patakok Vasban és Zalában

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!