Hírek

2014.10.22. 08:53

Majthényi László lett a megyei közgyűlés elnöke

Szombathely - Majthényi Lászlót választották a Vas Megyei Közgyűlés elnökének szerda délelőtt a Megyeházán. Két alelnök segíti munkáját, Marton Ferenc és dr. Kondora Bálint.

Tóth Csongor

A megyei himnusszal vette kezdetét a Vas Megyei Közgyűlés alakuló ülése szerdán a Megyeházán. Az ülést dr. Németh Kálmán (Polgármesterek Vas Megyéért Egyesület), a testület korelnöke vezette le.

Dr. Turcsán Gábor, a Területi Választási Bizottság elnöke ismertette a választások végeredményét. Vas megyében a választópolgárok 47,5 százaléka fejezte ki állampolgári akaratát, több, mint százezren járultak a szavazóurnák elé, és 214 polgármestert, 934 képviselőt választottak meg. A végső eredmények szerint a Fidesz 10, a Jobbik 2, az MSZP 2, a Polgármesterek Vas Megyéért Egyesület 1 mandátumhoz jutott a megyei közgyűlésben.

Turcsán Gábor köszönetet mondott azoknak, akik a választási bizottság munkáját segítették, majd arra hívta fel a megjelent képviselők figyelmét, hogy szolgálatként tekintsenek megbízatásukra.

 

A megbízólevelek átadását követően tették le a képviselők hivatalos esküjüket. Majd a pártok frissen megválasztott frakcióvezetői, Pajor András (Fidesz), Rába Kálmán (Jobbik) és Fehér László  (MSZP) jelentették be megalakulásukat. Pajor András a többséggel rendelkező párt nevében Majthényi Lászlót javasolta a megyei közgyűlés elnökének. Rába Kálmán (Jobbik) kijelentette, tiszteletben tartják a választópolgárok döntését, ezért frakciójuk támogatja Majthényi jelöltségét. Fehér László (MSZP) szintén kifejezte pártja támogatását, és eredményes munkát kívánt. A titkos szavazáson Majthényi Lászlót egyhangúlag elnökké választották.

A megyei közgyűlés elnöke köszönetet mondott Vas megye polgárainak a bizalomért, kiemelve, hogy a politikát szolgálatnak és nem hatalomgyakorlásnak tekinti. - A mostani ciklus egybeesik az uniós fejlesztési ciklussal, így nagy lehetőségek előtt állunk - emelte ki.

Majthényi László két alelnök személyére tett javaslatot. Fehér László (MSZP) szerint kérdéses, hogy a megyei közgyűlés jogkörének csökkentésével valóban szükség van-e két főállású alelnökre.

Rába Kálmán hangsúlyozta, akkor tudnák támogatni a két alelnök személyét, ha az általános helyettesítésen túl egyéb feladatokat is kapnának. Majthényi László válaszában elmondta, a 2014-2020-as operatív program plusz feladatokat ró a megyei közgyűlésre, ráadásul az a cél, hogy a megye mind a 216 településén jelen legyenek.

Az elnök Marton Ferencet és dr. Kondora Bálintot javasolta az alelnöki feladatok ellátására. A titkos szavazáson végül mindketten tizennégy-tizennégy szavazatot kaptak. Marton Ferenc köszönetet mondott a bizalomért. Dr. Kondora Bálint elmondta: minden erejével azon lesz, hogy segítse a közgyűlés munkáját.

Az alakuló közgyűlésen méltatták a közgyűlés most leköszönt elnökét, Kovács Ferencet. Harangozó Bertalan, a Vas Megyei Kormányhivatal kormánymegbízottja kiemelte: továbbra is az a cél, hogy együttműködjön a megye és a kormányhivatal.

Dr. Puskás Tivadar, Szombathely polgármestere az összefogás fontosságára hívta fel a figyelmet. Mint mondta, legitim, a társadalom döntő többségének akaratát tükröző végeredmény született.

 

Kapcsolódó cikk:

A „szörnyű szépség" 1956 - ünnep a Megyeházán

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!