Zene

2014.10.22. 10:10

Ingyen terjeszti a népzenét az ApátiCitera Szakkör

Hagyományokat ápolva, „modern köntösbe” öltöztetve szólaltatja meg a zalai népdalokat az ApátiCitera Szakkör, akiknek munkáját nemrégiben ismerte el a zalaszentiváni egyházközség nevében Sömenek István érseki tanácsos, plébániai kormányzó. A szakrális, népi megzenésített versek mellett a repertoárban szerepelnek különféle popdalok citeraátiratai.

Horváth László

- Zala megyében mindig is hagyománya volt a citerazenélésnek - kezdte beszélgetésünket Fajt Norbert, aki pár éve életre keltette a formációt. - A '70-es '80-as években kitűnő népdalkör működött Nemesapátiban, rádió- és filmfelvétel is megörökítette a csoport tehetségét. Aztán a rendszerváltoztatást követően valami miatt elsorvadt a kulturális élet ezen formája, pedig igény lett volna, és volt többszöri próbálkozás is.

- Pár éve siker koronázta az erőfeszítést, megalakult az ApátiCitera Szakkör.

- Igen, nonprofit módon, mindenféle anyagi támogatás nélkül, vagyis saját zsebből finanszírozzuk a kultúrát. Magunk vesszük a zenéléshez szükséges eszközöket, sokszor saját közlekedési eszközzel jutunk el fellépéseink színhelyére. Persze, volt rá példa, hogy egy-egy programot szervező önkormányzat megoldotta utazásunkat.

- Mennyi pénzt lehet e műfajjal keresni?

- Nem tudom. Mi a kezdetek óta ingyen lépünk fel, amibe belefér egy szolid megvendégelés. Mi nem pénzért zenélünk!

- Legutóbb a Katolikus Kulturális Hetek rendezvény-sorozat keretén belül léptek fel Zalaszentivánban, kibővülve egy furulyással.

- Pál Ramóna, alibánfai ifjú hölgy csatlakozott hozzánk, akinek szintén van apáti kötődése, s nem csak egy alkalomra. Az ő jelenlétével bővíteni tudtuk repertoárunkat, teltebbé de mégis lágyabbá tettük zenei kifejezőképességünket. Ennek ékes bizonyítéka Kodály Zoltán Esti ének című művének feldolgozása, előadása.

Az ApátiCitera Szakkör tagjai heti rendszerességgel próbálnak, készülve az újabb fellépésékre. Mindenhová szívesen mennek, hisz' feladatuknak tekintik a népzene megismertetését, őseink hagyományának ápolását. S, hogy ezt igen magas szinten űzik, azt bizonyítja a napokban átvett emlékplakett.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!