Hírek

2014.10.24. 16:48

A Szent Márton születésének jubileumát előkészítő év novemberben indul

Szombathely – A Szent Márton jubileumi év két év múlva lesz, hiszen Márton 316-ban született az egykori Savariában, a mai Szombathely területén, de a felkészülés fontos állomásaként egy kerekasztal-beszélgetés péntek délután zajlott Szombathelyen.

Némethy Mária

A Szombathelyi Egyházmegyei Kincstárban a Szent Márton-kutatások legújabb eredményeiről tanácskoztak mindazok, akik eddig is, és ezután is sokat tesznek majd azért, hogy a Szent Márton 700. születését ünneplő 2016-os jubileumi év jól sikerüljön, lelkileg, turisztikailag, nemzetközileg is sokat jelentsen. A szent születési helyén emelt templom megújul. Dr. Veres András megyés püspök bejelentette: nemrégiben a Vatikánban találkozott Ferenc pápával, és szóban is meghívta a pápát a jubileumi évre Szombathelyre. A Szentatya válasza: „Rendben van, imádkozzanak értem!"

Horváth József pápai prelátus és dr. Veres András a péntek délután kerekasztal konferencián. Fotó: Unger Tamás

A beszélgetést vezető dr. Zágorhidi Czigány Balázsnak az első körkérdése az volt: ki mit vár a jubileumtól? Dr. Veres András azt válaszolta, minél többen ismerjék meg Szent Mártont, és a kutatások tegyék egyértelművé: Savaria szülötte volt. Elmondta, hogy november 8-ától jövő év november 8-áig tart a jubileumot előkészítő év. Horváth József pápai prelátus, a Martinus Vallási és Kulturális Egyesület elnöke azt szeretné, ha minél többet megtudnánk arról, hogy mik voltak a szent szellemi, lelki forrásai, tetteinek mozgatórúgói. Aigner Géza répcelaki plébános elvárná, hogy jobban megismernénk a szent korát, a IV. századot.

Marosfalvi Antal festőművész-restaurátor és Takács László nádasdi plébános szeretné, ha a jubileumra a Mártont ábrázoló művek sora katalogizálva lenne. A plébános megemlítette a kevésbé ismert tényt: Szent Márton Magyarország első védőszentje volt. Dr. Kiss Gábor régész a szombathelyi Szent Márton-templomot a Kárpát-medence legrégebbi templomának említette, szerinte kincsei számbavétele nagyon fontos. Dr. Melega Miklós megyei levéltárigazgató-helyettes Márton korának hadtörténeti kutatását emelte ki. Feiszt György nyugalmazott levéltáros szerint akkor lesz Szombathely Szent Márton városa, ha minden szombathelyi minél több mindent tud majd róla elmondani.

Elhangzott az is, hogy a Szombathelyi Képtár pályázatot akar hirdetni kortárs művek elkészítésére a szentről. Dr. Tóth Ferenc azt vetette fel, hogy érdemes lenne egy Szent Márton kutatóközpontot létrehozni Szombathelyen, hogy Szombathely-Savaria a nemzetközi tudományosságba bekerüljön. Felmerült annak a kutatása is, hogyan alakult ki a Pannonhalma legenda Márton ottani születéséről. Horváth József pedig elmondta még: a Szent Márton Társaság Szent Mártonról szóló imakönyvet jelentet meg, és tesznek azért, hogy az ifjúság számára is elérhetővé váljon a középkorban élt, de ma is modern szent, akiről tényleg nagyon sokat hallunk majd még.

Felemelő szeretet!

Ezt választotta a Szent Márton jubileumi év jelmondatának a Szombathelyi Egyházmegye. Szombathelyen egy olyan fiatalember született, aki Savaria lakosaként megismerkedett a kereszténységgel, és később az egyháznak egyik legnagyobb szentje lett, akit világszerte ismertek, ismernek ma is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!