ZTE KK

2014.10.27. 19:52

A Falco nyerte Egerszegen a nyugati derbit

Zalaegerszeg – A férfi kosárlabda NB I A-csoportjának 4. fordulójában nyugati rangadót rendeztek hétfőn Zalaegerszegen, ahol a Zalakerámia-ZTE KK a Falco KC Szombathely együttesét fogadta és a vendégek végig kézben tartották a mérkőzést, amivel megérdemelten nyertek.

Kerkai Attila

Zalakerámia-ZTE KK – Falco-Trend Optika KC Szombathely 80-88 (16-26, 21-22, 20-20, 23-20)

Zalaegerszeg, 2100 néző. Jv.: Papp, Makovszky, Tőzsér.

ZTE KK: Graham 9/3, Gáspár 10/3, Kusnyer 8/6, Healy 30/6, Lekli 8. Csere: Kertész  3/3, Mohácsi 4, Darling 6/3, Czinger -, Velkey 2. Vezetőedző: Raúl Jiménez.

Falco KC: Martinic 23/9, Perl 13/3, Doyne 17/6, Majstorovic 17/3, Dukic 5/3. Csere: Hall 2, Bus -, Bognár 5, Váradi 6/3, Will -. Vezetőedző: Kálmán László.

Kipontozódott: Darling a 36. percben.

Már a szezon elején összejött a nyugati rangadó, és ki ne tudna ezekről a derbikről többet mesélni, mint Kálmán László, a vasiak vezetőedzője, aki az egerszegi sportcsarnokba először tért vissza nem mint játékosként. S hogy milyen érzés?

- Játékosként sokkal nagyobb drukk volt bennem, mint most. Természetesen akkor lennék elégedett, ha nyernénk és azt gondolom, hogy a higgadtság lehet a döntő ebben a csatában – mondta Kálmán László bő fél órával a találkozó kezdetet előtt.

A hétfő esti időpont ellenére sokan látogattak ki az egerszegi sportcsarnokba és egy meglepő feliratot emelt magasba néhány egerszegi szurkoló: „Raúl,  quitate!”. Mindenki fordítsa le úgy,  ahogy akarja,  egy biztos, nem  éppen marasztaló üzenet volt ez. Az időpontválasztás pedig érthetetlennek tűnt -  éppen egy rangadó előtt...

A ZTE KK beragadt a kezdésként, hiszen a Falco sokkal jobban kezdett (6. p.: 7-15) és a későbbiekben is a vasiak játszottak jobban. Sokat cseréltek az edzők, és az egerszegiek bizonytalanságait könyörtelenül használta ki a Martinic által remekül mozgatott Falco KC. A második negyedben, a 16. percben nagyon ellépett a vendégcsapat (22-41), hiszen a ZTE KK borzalmas védekezett és a dobásai is kimaradtak. Dukic sportszerűtlen szabálytalanság viszont jól jött a házigazdának, ami után visszazárkózott (31-41), azonban az első félidő játéka láttán egyértelműen a Falco KC akarata érvényesült és megérdemelten vezetett.

A második félidőre várt a válasz, hogy a házigazda képes lesz-e kitalálni valamit, amivel a maga javára fordíthatja a mérkőzést. Leginkább  a határozottság hiányzott, majd Dukic sokkolt egy távoli triplával, és újra  tíz pont fölé nőtt a különbség (39-55). A ZTE KK játékosai nehezen vállalkoztak, vagy ha igen, akkor  rendkívül körülményesnek is bizonyultak. A Kálmán László által a találkozó előtt említett higgadtság egyértelműen a vasiak mellett állt. Zalai oldalon csak Healy „lógott ki” a sorból, aki jókor szerzett kosarakat és a 28. percben az ő és Graham duplájával újra tízen belül került a házigazda (53-61). A ZTE  védekezés sokkal keményebbé vált, és ebből szereztek labdákat a hazaiak, amivel kezdett az önbizalmuk is visszatérni, hiszen ekkor tudták talán először kizökkenteni játékából a Falcót. Az utolsó tíz perc 57-68-as állásnál kezdődött,Kusnyer triplája beakadt, de nem tudott érdemben továbblépni a ZTE KK, s innentől lett a találkozó enyhén szólva is küzdelmes. A Falco is már csak elvétve szerzett pontot, egyértelműen kiesett addigi ritmusából, amikor Martinic elővarázsolt a tarsolyából két triplát (36. p.: 66-80), Darling kipontozódott, s ekkor kezdett távolodni a zalaiak  esélye a fordításra.   A hazai publikum soraiból  éles kritika fogalmazódott meg, a Falco pedig taktikusan őrizte már 8-10 pontos előnyét és összességében megérdemelten nyerte  a rangadót.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!