szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Az öntöttvasnál is erősebb nanopapírt állítottak elő a stockholmi KTH technológiai kutatóintézet fejlesztői. A nanoméretű cellulózszálacskák a hagyományos papírnál könnyebb anyagot eredményeznek, ugyanakkor annyira erősek, hogy akár több liternyi folyadékot is lehetne gond nélkül tárolni egy ilyen anyagú zacskóban.


A cellulóz-nanorostokból készített papír
keresztmetszete
© American Chemical Society
A hagyományos papír cellulózból készül - a cellulóz nanoszinten nagyon erős, az anyag szálai egyenként több feszültségnek képesek ellenállni, mint az üvegszál vagy a fémdrót. A papírgyártás során azonban a cellulóz mikrorostjaiban olyan anyaghibák keletkeznek, amelyek feszültség hatására elszakadnak. Emiatt a legtöbb kereskedelmi forgalomba kerülő papírnak maximum 30 megapascalos (MPa) szakítószilárdsága van, mondta el Lars Berglund, a stockholmi Royal Institute of Technology mérnökszakértője a Science Now Daily News-nak.

A svéd kutató és kollégái különleges enzimkombinációt tartalmazó vízben dolgozták fel a fapépet, a folyamat által pedig olyan anyaghibamentes nanorostokat voltak képesek előállítani, amelyek ezerszer kisebbek a tipikus cellulózrostoknál. Ezeket aztán karboximetanollal kezelték, aminek révén a rostok jobban kötődtek és még erősebb anyagot hoztak létre. A nanorostok szakítószilárdsága így 214 MPa lett - ehhez képest az öntöttvas 130 Mpa, a legerősebb papír pedig 103 MPa erősségen mozog.

A nanopapír nemcsak nagy anyagerősségű, hanem rostjai között nagy pórusok is vannak, ami miatt olcsóbb és könnyebb megszárítani, így az ebből készített végtermékek költsége is csökken. A kutatók szerint a szövet- és szervnövesztés során szükséges stabil vázakat is könnyedén el lehet belőle készíteni, illetve olcsóbban lehet nanorostokkal megerősíteni a műanyagokat, mint szénszálas megoldásokkal. Berglund és kollégái a Biomacromolecules szakmai folyóirat aktuális számában közölték felfedezésüket.


Bari Máriusz Tech

Nanoméretű rádió: a világot behálózó internet alapja

Az emberi hajszál átmérőjénél több ezerszer kisebb az az új érzékelő, amely a rádióhullámokat képes hanggá alakítani. Az új fejlesztés alapja az a széntartalmú nanocső-technológia, amellyel az akár az egész világot behálózó internet

hvg.hu Tech

Mobilt tölt az öngyógyító mesterséges izom

Önmagát regeneráló mesterséges izmot állítottak elő kaliforniai kutatók. Az eredetileg japán ötleten alapuló megoldás nemcsak biztonságosabban működik, hanem még elektromosságot is generál, így mobilt vagy MP3-lejátszót is lehetne róla tölteni.

Medipress Plázs

Rákot okoz a nanoszál?

Tudósok a nanotechnológia veszélyeire figyelmeztető felhívást tettek közzé kedden, miután rágcsálókon végzett kísérletek során kiderült, hogy a már kereskedelmi forgalomban használt mikroszkópos méretű hajszálvékony nanoszálak az azbeszthez hasonló károsodásokat okozhatnak.

hvg.hu Tech

Megszületett a világ legsötétebb anyaga

A világ eddigi legsötétebb anyagát hozta létre a Rice University egyik professzora: a különleges nanoanyag nemcsak világrekord, hanem még a napelemgyártók is megkedvelhetik.

Bari Máriusz Tech

Hol tart a high-tech sportipar?

Egyre több high-tech sportruha és -felszerelés kerül a boltokba, amelyeket nem a hivatásos testedzőknek, hanem az egészségüket óvó idősebb korosztálynak szánnak, derül ki a Newsweek összefoglalójából.