Kultúra

2014.11.05. 13:24

Iskolai erőszak - Zaklatók, áldozatok, szemlélők

Könyvbemutatóval egybekötött sajtóbeszélgetést tartottak nemrégiben Budapesten – tájékoztatta a Naplót Kolos Emőke kommunikációs projektvezető.

Penk Tímea

Barbara Coloroso könyvétől azt remélik, hogy komoly változást eredményezhet a bullying, vagyis a kortárs megfélemlítés felismerésében és kezelésében, segítséget nyújtva a pedagógusok, iskolapszichológusok és a szülők számára.

Magyarországon minden negyedik-ötödik gyermek válik bántalmazás áldozatává az iskolában, amelynek leggyakoribb formája a cukkolás, cikizés, a megszégyenítő megviccelés és a kiközösítés, de a testi erőszak is szerepel a gyakori bántalmazások listáján. Ismerős iskolai helyzetkép: a társait terrorizáló gyerek, a kiszemelt áldozat, aki nem mer segítséget kérni, a tétlen szemlélők, valamint a felnőttek, akik ártatlan ugratásnak, a gyermekkor velejárójának tekintik az erőszakot. Miért és hogyan válik egy gyermek zaklatóvá, illetve célponttá, netán egy személyben mindkettővé? Miként tartja fenn ezt az állapotot a szemlélők jelenléte, és hogyan szakíthatja meg a szülő és a pedagógus azt a folyamatot, amely mindhárom szerepkörben súlyos lelki traumákkal járhat?

A Zaklatók, áldozatok, szemlélők című könyv új szemléletet hoz a kortárs megfélemlítés megközelítésében. Nemcsak konkrét lépéseket javasol a szakembereknek és a szülőknek, hanem megelőző stratégiákat, irányelveket is ad a biztonságot nyújtó iskolák, aktív közösségek megteremtéséhez.

Aki kortársaitól folyamatos piszkálódás, megfélemlítés, bántalmazás elszenvedője, aki nem képes megbirkózni a helyzettel, nemcsak elszigetelődik társaitól, hanem - mivel folyamatosan túlélési stratégiákra kénytelen koncentrálni – a kreativitását, tanulási hajlandóságát, sőt, idővel a teljes életkedvét is elveszítheti – utalt a kötet létjogosultságára Herjeczki Kornél, a kiadó ügyvezetője.

Kapcsolódó anyagok:

Terjed az iskolai erőszak

Ifjúsági bűnmegelőzési tanácsadó kezdte meg a munkát három ajkai iskolában

Diákcsíny vagy bűncselekmény?

 

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!