Lóerő

2014.11.05. 14:01

Hogyan készítsük fel autónkat, ha Ausztriába indulunk?

Bizonyára idén is sokan indulnak síelni a szomszédos Ausztriába, ahol kötelező a téli gumi, illetve a hólánc használata.

Szabó Zoltán

Az általános szabályok szerint november 1-e és április 15-e között, személygépkocsi és 3,5 tonna megengedett össztömegnél nem nehezebb teherautók esetén, télies útviszonyok esetén kötelező vagy minden keréken legalább 4 milliméter profilmélységű téli gumi vagy csak a meghajtott tengelyen a hólánc használata.

Sok a hegyi út és sok a hó, ezért szeretjük, de jobb vigyázni.

Hóláncot azonban csak abban az esetben szabad használni, ha az úttestet összefüggő hó- vagy jégréteg borítja és a hólánc nem károsítja az útburkolatot. A rendelet megszegői igencsak tekintélyes büntetésre számíthatnak, ráadásul bizonyos esetekben a biztosítók sem hajlandók megtéríteni a nyári gumival felszerelt autók kárát. A 3,5 tonna össztömeg feletti járművek esetén legalább a hajtott tengelyen kötelező a – radiál abroncsok esetén – 5 milliméter profilmélységű téli gumik használata. Továbbá a sofőr köteles hóláncot is tartani magánál.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!