Hírek

2014.11.06. 11:09

A választási eredmény ellen fellebbezett a borgátai polgármesterjelölt

Borgáta – Visszautasította az Alkotmánybíróság a Komlósi Tamás által benyújtott alkotmányjogi panaszt a települési önkormányzati választásokkal kapcsolatban.

Simon Erzsébet

Alkotmánybírósághoz fordult Komlósi Tamás, az októberi önkormányzati választáson alulmaradt borgátai polgármesterjelölt. A Győri Ítélőtábla végzése ellen nyújtott be alkotmányjogi panaszt. Az ügy előzményéhez tartozik, hogy Komlósi Tamás a helyi választási bizottságnak a választás eredményét megállapító határozata ellen fellebbezést nyújtott be.

Arra hivatkozott, hogy az önkormányzati választások kiírásának napján a község állandó lakosainak száma 118 fő volt, a választások kiírását követően 65 személy jelentkezett be állandó lakcímre a faluba, velük együtt a választás napján az állandó lakcímmel rendelkezők száma ily módon 183 fő volt.

A bejelentkezettek a községben lakástulajdonnal nem rendelkeznek, jelentős számban külföldi állampolgárok, életvitelszerűen sem korábban, sem jelenleg nem élnek Borgátán, bejelentkezésük célja kizárólag a szavazáson való részvételi jog biztosítása volt. A Vas Megyei Területi Választási Bizottság elutasította a fellebbezését, mondván, a TVB-nek nem áll módjában a választás előkészítését vizsgálni és nyomozati munkát igénylő bizonyítást lefolytatni. Utalt arra, hogy a fellebbezésben foglaltakkal ellentétben nem állapítható meg, hogy a sérelmezetten bejelentkezők kire adták le a szavazatukat.

Komlósi Tamás polgármesterjelölt (a kezében papírlappal) minden jogi lehetőséget kimerített. Fotó: Simon Erzsébet

A TVB határozata ellen Komlósi Tamás felülvizsgálati kérelmet terjesztett elő, kérve a határozat megváltoztatását és a választási eredmény teljes körű megsemmisítését. Megítélése szerint tévesen foglalt állást a TVB, mikor azt mondta, hogy a bejelentkezések jogszerűségének vizsgálata kívül esik a hatáskörén.

A felülvizsgálati kérelem alapján eljárva az ítélőtábla helybenhagyta a TVB határozatát. A végzés indokolásában az ítélőtábla rámutatott, hogy a lakóhely fogalmával szemben felállított követelmények vizsgálata nem a választási szervek, illetve a bíróság választási eljárással kapcsolatos hatáskörébe tartozik. Komlósi Tamás ezt követően fordult alkotmányjogi panasszal az Alkotmánybírósághoz. Úgy vélte, az ítélőtábla döntése sérti az Alaptörvény több pontját. Indoklása szerint az ítélőtábla ugyan érdemben döntött a felülvizsgálati kérelméről, azonban a kérelmet jogkörének hiányára hivatkozással formális okokból utasította el.

Az ítélőtábla döntésében nem vizsgálta a választási alapelvek érvényesülését sem, és a döntést magától elhárította. Az Alkotmánybíróság az alkotmányjogi panaszt a bírói döntést érdemben befolyásoló alaptörvény-ellenesség, vagy alapvető alkotmányjogi jelentőségű kérdés esetén fogadja be. Ez esetben az Alkotmánybíróság azt állapította meg, hogy az alkotmányjogi panasz a befogadhatóság tartalmi feltételeinek nem felel meg.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!