Kultúra

2014.11.09. 15:37

Negyedik kötet, negyedik megálló

A napokban jelent meg Ákody Zsuzsa negyedik kötete, Minden harmadik kedden címmel.

Tóth B. Zsuzsa

Az írónő pályáját lapunk olvasói ismerhetik már, hiszen korábban hírt adtunk az előző kötetek elkészültéről is, azonban a negyedik regényben megint egy újabb arcát mutatja meg a sokoldalú írónő. Míg az első, az ázsiai hunokról szóló munkáját egy kalandregény követte, egy fikció arról, hogy mi történt volna, ha Petőfi a csatamezőn nem hal meg, a harmadik, Zazi című könyv már egy pszichodráma volt.

- A „Minden harmadik kedden” pedig tipikus női könyv, amit persze a férfiak is kedvelhetnek. Mondhatjuk rá, hogy pszichodráma, de a kötet végén itt sem hal meg senki, sőt, maga történet sem ér véget. Rábízom az olvasóra, hogy a lehetséges végkifejletek közül melyikkel játszik el a fantáziája – nyilatkozta könyvéről az írónő, aki bár vidám természetű, ez a negyedik kötetén sem érződik.

Megfigyelhető viszont, hogy legújabb könyve már a jelenben játszódik, az eddig megjelent kötetei, akár egy időutazást is szimulálhatnak. Annak során az írónő megérkezett a mába. Annál is inkább, hiszen a következő kötet egy sci-fi lesz, valós főhősökkel. De ne menjünk ennyire előre, hiszen a már megjelent regényekről is van mit mondani még.

Ákody Zsuzsa új, negyedik kötete a napokban jelent meg (Fotó: Tóth B. Zsuzsa)

A csabrendeki iskolában Ákody Zsuzsa első, 1999-ben megjelent kötetéből tanítják, dolgozzák fel a diákok a hunok korát. Az írónő azt egy ópusztaszeri látogatás hatására írta, míg a második, 1848 után játszódó könyvet talán Latinovitsnak köszönheti, illetve az előadásmódnak, ahogy a színész a Szülőföldemen című verset szavalta. A két kötetben jobbára férfiak kaptak főszerepet, míg a másik kettőben már hölgyek. Az író-olvasó találkozókon aztán nekiszegezték a kérdést: miért nem ír mai témájú könyvet? Egy ismerős pár kapcsolata aztán ihletet adott a következő, harmadik kötethez, amelyben az érzelmek dominálnak. A Jövőre veled ugyanitt című darab a most megjelent, változó világunkra emlékeztető regény születését inspirálta.

- Mindegyik kötetnek lehetne folytatása, többen számon is kérték rajtam, de én a magam részéről lezárom a történeteket a könyvek végén, aztán egy újabba kezdek a következő kötettel – magyarázza az írónő, akinek az élete is változáson megy most keresztül.

Néhány szép év után feladta munkáját a tatabányai bevándorlási hivatalban, ahol a menekültügy volt a területe. Hetente ingázott évekig, de szerette a munkáját, hát kitartott mostanáig. Hamarosan azonban fogorvos férje mellett dolgozik tovább asszisztensként, ezért még az iskolapadba is beül. Amellett költözés előtt állnak, Csabrendek már csak a munkahelyet jelenti majd a keszthelyi otthon mellett tavasztól. Ákody Zsuzsa édesapja magyar tanár volt, talán tőle is örökölte a könyvek szeretetét. Írói tehetségét kisebbik, ma már felnőtt fia is örökölte, míg a nagyobbik az orvosi pályát választotta. Mára mindketten kirepültek, édesanyjuk számára pedig az utóbbi években egyre inkább az írás jelenti a kikapcsolódás egyik formáját. Olvasói számára pedig az ő kötetei nyújtanak kellemes perceket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!