Kultúra

2014.11.09. 17:20

A Szerelempatak és az ítélet

Két kiváló dokumentumfilmet mutatnak be a 19. Páholyszemlén A Szabadművelődés Házában.

Szabó Zoltán

Sós Ágnes: Szerelempatak című alkotását november 12-én, 18 órakor vetítik. A nézők a szerelemről és a vágyakozásról szóló sajátos hangvételű dokumentumfilmet láthatnak, amely a romániai vidéken egy magyar ajkú falucskában készült, és szereplői felett már jócskán elszállt az idő. A mélyen érzelmes, helyenként sokkoló és szabadszájú alkotás a 80 év feletti, javíthatatlan romantikus Feri szerelmi kalandjait követi nyomon a falubéli asszonyokkal, akik legintimebb gondolataikat és álmaikat fedik fel a kamerának. A Szerelempatak mulatságos, meglepő és szívmelengető; azt mutatja be, hogy egy letűnt kor szerelmi játékai és románcai miként virágzanak még ma is egy távoli vidéki faluban.

A Szerelempatak világpremierje az Amszterdami Nemzetközi Dokumentumfilm Fesztiválon (IDFA) volt, ahol a rendhagyó alkotást az
egészestés dokumentumfilmek kategória legjobb 16 alkotása közé választották. A január 17-22 között megrendezett 25. trieszti filmfesztiválon pedig két díjat is nyert: a legjobb dokumentumfilm díja mellett az Espansioni Nőegylet különdíját is megkapta. (A vetítés utáni beszélgetésen ott lesz a rendező is.)

Hajdú Eszter: Ítélet Magyarországon című filmjét november 13-án, 18 órakor mutatják be. Amikor nyilvánossá vált a romák elleni sorozatgyilkosságot tárgyaló per kezdő dátuma, a rendező elhatározta, hogy az egész tárgyalás-sorozatot dokumentálja, emléket állítva ezzel az áldozatoknak. A forgatások az első tárgyalási napon 2011. március 25-én kezdődtek és 2013. augusztus 6-án, az ítélet kihirdetésével értek véget. A két és fél évig tartó per folyamán Hajdú Eszter stábja volt az egyetlen, amely a tárgyalások minden napját dokumentálta. A stáb a per 167 napján részt vett, minden napot rögzített és ezzel egy exkluzív kordokumentációt készített egy egyedülálló ügyről. A per során az első néhány és az utolsó napokon volt nagy nemzetközi és magyar média érdeklődés, a tárgyalási napok többségén a sajtó nem vett részt.

Az Ítélet Magyarországon állami támogatás nélkül, független dokumentumfilmként készült el magyar-német-portugál koprodukcióban.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!