Kultúra

2014.11.10. 11:35

Az Európai Filmdíjak jelöltjei

A hétvégi sevillai filmfesztiválon jelentették be a 27. Európai Filmdíjak jelöltjeit. Az elismeréseket, december 13-án, Rigában, Európa kulturális fővárosában adják majd át.

dr. Szabó Zoltán

Az Ida című lengyel (rendezője Pawel Pawlikowski) és a Leviatán című orosz filmet (utóbbit Andrej Zvjagincev rendezte) jelölte az Európai Filmakadémia (EFA) a legtöbb, négy-négy kategóriában az Európai Filmdíjra. Az említetteken kívül a legjobb film díjáért a svéd Ruben Östlund Lavina, Lars von Trier kétrészes A nimfomániás című filmjének rendezői változata, továbbá a török Nuri Bilge Ceylan Cannes-ban Arany Pálma-díjjal elismert Téli álom című drámája verseng.

Az Ida és a Leviatán további három-három kategóriában kapott jelölést, köztük a rendezői mezőnyben is, amelyben Nuri Bilge Ceylan (Téli álom), Steven Knight (Locke), Ruben Östlund (Lavina) és Paolo Virzi (Human Capital) is esélyes filmakadémia díjára.

Az európai vígjátékok külön kategóriájában a Carmina megoldja című spanyol, a Le Week-End című brit és a La maffia uccide solo d'estate (A maffia csak nyáron öl) című olasz komédia lett jelölt.

A színésznők közül az idén Marian Alvarez (Wounded), Valeria Bruni Tedeschi (Human Capital), Marion Cotillard (Két nap, egy éjszaka), Charlotte Gainsbourg (A nimfomániás rendezői változat 1. és 2. rész), valamint az Ida két szereplője, Agata Kulesza és Agata Trzebuchowska kaphatja meg az elismerést.

A férfi színészek mezőnyében a Kálvária főszerepét alakító Brendan Gleeson, a Mr. Turner című filmben a brit festőt játszó Timothy Spall, továbbá Tom Hardy (Locke), Alekszej Szerebrjakov (Leviatán) és Stellan Skarsgard (A nimfomániás) nyert jelölést.

Szabó Simon A fal című kisfilmje a Tamperei Nemzetközi Rövidfilmfesztivál díjazottjaként már korábban automatikusan jelölést kapott az Európai Filmakadémia rövidfilmes díjára.

A filmakadémia zsűrije Berlinben néhány kategóriában már döntött a díjakról. Az operatőri díjat az Idát fényképező Lukasz Zal és Ryszard Lenczewski kapta, a vágónak járót a Locke című filmért Justine Wrightnak ítélték, a jelmeztervezők közül Natascha Curtius-Nos a győztes a Sötét völgy című filmért, amelynek látványtervezőjét, Claus-Rudolf Amler is díjazták. A legjobb zeneszerző Mica Levi lett A felszín alatt című alkotás muzsikájáért.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!