Egyéb

2014.11.10. 17:00

A "világ minden templomának feje"

Zalaegerszeg - A katolikus egyházi naptár szerint múlt vasárnap tartották a lateráni bazilika (a pápák székesegyháza) felszentelési főünnepét.

Horváth A. Attila

A Basilica di San Giovanni in Laterano – Lateráni Keresztelő Szent János-főszékesegyház – nem csupán Róma monumentális egyházi épületeinek egyike, hanem titulusa szerint „a város és a világ minden templomának feje”. A római püspökség katedrálisa rangban tehát megelőzi a Szent Péter-bazilikát is. E különleges cím magyarázata a régmúltban keresendő: Nagy Konstantin császár – aki a 313-as milánói ediktummal lehetővé tette a Római Birodalomban a szabad vallásgyakorlást – itt építette fel a kereszténység első nyilvános templomát, a mellette emelt lateráni palota pedig egészen a 14. századi „avignoni fogságig” a pápák székhelyeként funkcionált.

A bazilika lenyűgöző belső tere, középen a tabernákulummal. Fotó: Horváth A. Attila

A számtalan átépítés miatt ma már nem sok tanújelét találjuk annak, hogy a 4. században építették az eredeti templomot; a fenséges belső tér hangulatát a barokk és klasszicista stílusjegyek határozzák meg. A főhajó kazettás mennyezete, a falfülkékben álló szobrok sora (apostolok és szentek alakjai), valamint a hagyomány szerint Szent Péter és Pál koponyaereklyéit őrző tabernákulum „toronyépítménye” lenyűgözi a templomba érkezőt. A főszékesegyházban a magyar zarándokoknak érdemes megkeresniük a II. Szilveszter pápa sírjánál található emlékművet, amely a Szent Korona felajánlásának 900. évfordulójára készült.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!