Gazdaság

2014.11.10. 12:30

A kisebb alapterületű panel és tégla lakásokat keresik most

Sok minden befolyásolja a jövő évi ingatlanpiacot: a bedőlt hitelek mögötti ingatlanállomány, a devizahiteles csomag és a fél szocpol is. Idén azonban már látványosan nagyobb az érdeklődés.

S. Töttő Rita

A Velencei-tó környékén élők egyöntetűen állítják: életük legjobb döntése volt, hogy ide költöztek - ez legalábbis a tapasztalata Szegedi Évának, aki egy tó környéki ingatlanforgalmazó cég vezetője.

- Az árak még stagnálnak, de az érdeklődés kismértékben élénkült árulja el a szakember, azaz még most érdemes körbenézni, ha valaki a Velencei-tó környékén tervez lakást, házat vásárolni!

A legkeresettebb ingatlan típus ebben a térségben is a kisebb lakás és nyaraló, de természetesen továbbra is vannak, akiknek elsődleges az igényes kialakítás.

Szegedi Éva szerint az albérletek terén is várható változás, hiszen míg korábban a a banki kamatok mértéke lényegesen magasabb volt, ezért nem érte meg a tulajdonosoknak úgymond az albérlőkkel bajlódni . A lakástulajdonosok kényelmesen hátradőlhettek, hiszen a pénzük közel annyi hozamot hozott a bankokban, mintha a lakáskiadással próbálták volna ezt a bevételt elérni mondja Éva, ám hozzáteszi: amióta a betéti kamatok mértéke lényegesen lecsökkent, újra előtérbe került a befektetés célú lakásvásárlás. Így pedig több lesz az albérlet is. De ez most még nincs így: nagyobb az igény, mint a lehetőség.

Velence környékén ugyanis a kiadó házakra, lakásokra már most nagy a kereslet, viszont sajnos még mindig nincs elég megfelelő kiadó ingatlan.

Az érdeklődők persze továbbra is az olcsó kis nyaralókat keresik a tó környékén, az építési telkek iránt a kereslet viszont nem igazán indult meg. Még mindig olcsóbban lehet kész-házakat venni, mint építkezni árulja el az okokat a szakértő, aki szerint sokan várják, hogy újra lehetőség nyíljon a fiatal családoknak még több állami támogatáshoz jutni.

A jövő esztendő elé optimistán tekintenek a Velencei-tó környékén. Szegedi Éva élénkülő kereslettel, lassan emelkedő árakkal tervez.

- Továbbra is nő a térség lakosságának a száma, köszönhetően a térségben az utóbbi években végrehajtott fejlesztéseknek - árulja el az ingatlanszakértő. Kétségtelen, hogy a termálfürdők, a kerékpárút, a vízisport lehetőségek, a jó iskolák, a szakorvosi rendelő, a mentőállomás mind az itt lakók életminőségét javítják. De Székesfehérváron is hasonlóan pozitív változásokra számítanak:

- Beigazolódott az a várakozásunk, mely szerint az egyre alacsonyabb banki kamatok miatt sok magánbefektető keres új befektetési lehetőséget tőkéjének és ezt egyre többen az ingatlanpiacban találják meg - árulja el Paraidi Mihály Barna, az egyik nagy ingatlanközvetítő centrum fehérvári franchise partnere. A szakértő azonban hozzátette: ám nem csak a befektetők vannak egyre inkább jelen az ingatlanpiacon, de a bizalom visszatérésével egyre többen valósítják meg a korábban elhalasztott ingatlan vásárlásukat is. - Ehhez az újra jó kondíciókkal kapható lakáshiteleket vesznek fel, az ingatlanpiac az éledezés jeleit mutatja.

Az ingatlanpiaci szakértő tapasztalata szerint ez idáig, az idei évben, a tavalyi év hasonló időszakához képest a piacon több mint 15 százalékkal több adásvétel bonyolódott le. A legkeresettebb ingatlanok egyébként főleg a kis értékű ingatlanok, derült ki: a vásárlók leginkább az egy, másfél, két szobás panel- és tégla lakásokat keresik. De nőtt az érdeklődés szinte minden piaci szegmensben, így főként a kisebb értékű családi házakra, a minőségi iker- és sorházakra, de a nagyobb értékű családi házakra is van igény - Paraidi Mihály Barna azt sem rejti véka alá, hogy a telkek iránt most alig van érdeklődés.

Ami 2014 második felét illeti, az ingatlanpiac résztvevői optimisták, bíztató számokat látnak, de hogy jövőre a most látott fellendülés elég-e egy kitartó növekedéshez, még kétesélyes.

- Kérdéses még a bedőlt hitelek mögötti ingatlanállomány, valamint a devizahiteles csomag és a fél szocpol is - teszi hozzá Praidi.



 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!