Kultúra

2014.11.11. 12:38

Két újabb nagydíj Zalának

Nagyszerűen szerepeltek a X. Vass Lajos Népzenei Verseny Kárpát-medencei döntőjében a Zala megyét képviselő szereplők.

Gyuricza Ferenc

Az ország egyik legrangosabb, minősítővel egybekötött  népzenei versenyének döntőjébe – amit az elmúlt hét végén rendeztek meg Budapesten – Zala megyéből két felnőtt csoport, egy ifjúsági együttes, valamint egy szintén ifjúsági korú szólista jutott be.

A felnőtt csoportok közül a szakmai zsűri döntése alapján a Csesztregi Népdalkört Vass Lajos Nagydíjban, azaz a legmagasabb rangú elismerésben részesítették, ezáltal az 1971-ben alapított művészeti együttes immár harmadik alkalommal kapta meg ezt a fokozatot. A felnőtt kategória másik zalai szereplője, a németfalusi Vadvirág Népdalkör Vass Lajos Kiemelt Nívódíjat kapott.

Szintén Vass Lajos Nagydíjjal ismerték el a gyermek-ifjúsági kategóriában nevezett zalaegerszegi Tilinkó Trió teljesítményét, míg  az ugyanebben a kategóriában indult zalaegerszegi Zsigray Luca Vass Lajos Kiemelt Nívódíj birtokosa lett.

A 2014-es Kárpát-medencei döntőbe – a népzenei szövetség tájékoztatása alapján – 57 felnőtt, valamint 39 gyermek-ifjúsági korú együttes és szólista jutott be. A versenyszabályzat alapján nagydíjban maximum húsz felnőtt, illetve tíz gyermek-ifjúsági kategóriájú csoport vagy szólista részesülhet.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!