Gazdaság

2014.11.11. 12:30

Jó termés lesz kukoricából

Szombathely - A sok tápanyag és eső megtette hatását, gazdag termés ígérkezik idén kukoricából. 15-18 dekás csöveket takaríthatnak be a gazdák. Szombathely környékén mintegy 300 hektáron zajlik a kukorica betakarítása.

- Ez elvileg szemmel láthatóan egy hibátlan kukoricacső. A tetején fekete, rózsaszín vagy egyéb ilyen elszíneződés, gombabetegség szokott lenni, ezeknél nincsen. Ezek olyan hibridek, amelyek valamilyen szinten még ellenálltak ezeknek a betegségeknek  - mutatja Schmalzel Antal, a Savaria Agrár Kft. ügyvezetője.

Hozzátette: nettó 110 tonnás termést aratnak le, ez kiváló eredménynek számít. A minőségével nincs baj, csak a toxinokkal. Ezek olyan mértékben tudják csökkenteni a kukorica árát, hogy önköltség alá kerülnek és veszteségessé válik még ilyen magas áraknál is.

A betakarított kukoricát a tárolóba szállítják, innen pedig a szárítóba, ahol a növény víztartalmát felére csökkentik. Ezt követően a silókba kerül a termény.

Már régóta nem esett az eső, de nem lehet mindenhol aratni. Az egyik, Gencsapáti határában fekvő földön például elsüllyedt a kombájn, traktorral kellett kihúzni. Kátyús, vizes talajon csak lánctalpas géppel lehetséges a betakarítás, de az ilyen ritka a megyében.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!