Állatvilág

2014.11.12. 20:01

Hasznos tanácsok dr. Varjú Gábor állatorvostól a szokásos őszi kutyabajok ellen

Szombathely - Itt van az ősz és vele a jellegzetes őszi kutyás problémák és tennivalók. Dr. Varjú Gábor, a Szombathelyi Állatkórház állatorvosa összegezte ezeket a teendőket és problémákat.

Farkas Eszter

Vas megyében hagyományosan szeptember-október az összevezetett veszettség elleni eboltás ideje. – Ha valakinél lejárt, vagy egy évnél régebbi a kutya oltása, mindenképpen pótolja – kezdte dr. Varjú Gábor állatorvos. Ahogy hűvösebb lett az idő, rögtön előbújtak a kullancsok is, ez pedig több gazdinak és kutyusának okoz és okozott kellemetlen napokat az elmúlt hetekben.

dr. Varjú Gábor állatorvos

– Minden nap több babesiás esetünk van, a jellegzetes tünetekkel: magas láz, vérvizelés, vérszegénység. Érdemes újra elkezdeni a kullancs elleni védekezést. A piacvezető gyártók új készítményeket hoztak forgalomba, új hatóanyag-kombinációkkal. Ezek az új szerek csak állatgyógyszertárban vagy állatorvoson keresztül beszerezhetőek. Figyelem, a cseppentős szerek mindegyike csak egy hónapig hat, a nyakörvek közül kapható már 8 hónapos hatású is. Most van a szezonja a szuronyos istállólegyek támadásának is. Ezek az apró legyek a felálló fülű kutyák fülét csipkedik. A megtámadott fülvég kisebesedik, feketés színű lesz, a sok légy nagyon zavarja a kutyát. Kapható már olyan cseppentős készítmény, mely a fül tövére cseppentve távol tartja a legyeket – hangsúlyozta az állatorvos.

Polgár Zoltán asszisztenssel munka közben középen Borsos György, a kis páciens, Oszkár kutyus gazdája. Fotó: VN-archív

Ilyenkor szokták kitenni rágcsálók ellen a különféle patkánymérgeket is, amely komoly veszélyt jelenthet kedvenceinkre.  – Ezek a szerek ízletesek, kutyák, macskák szívesen megeszik, csak olyan helyre tegyük, ahol állatunk biztosan nem fér hozzá. Szerencsére ez a mérgezés jól kezelhető, a méregfelvételtől néhány órán belül hánytatjuk az állatot, ellenmérget adunk, előrehaladott esetben a vérátömlesztés életmentő – tette hozzá dr. Varjú Gábor.

Az utóbbi években minden ősz a kennel köhögés járványok szezonja is.  – Jellegzetes a köhögésrohamok végén jelentkező öklendezés. Ragályos betegség, járvány esetén sorban fertőzik egymást a kutyák. A kombinált oltás is véd valamennyire, de kapható már ellene orrba cseppentős vakcina is – emelte ki az állatorvos.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!