Hírek

2014.11.18. 17:55

Magot, csibét ad a karitász

Körkép - A Szombathelyi Egyházmegyei Karitász 1991-es megalapítása óta már sokféle módon segített sokaknak. Jövőre a családokért akarnak még többet tenni.

Némethy Mária

- 2010-ben indult a Kríziskamra projektünk. Elhagyatott, üresen álló plébániákat alakítottunk át szociális intézményekké, nappali foglalkoztatókká. Aztán a kertjeiket is gondozásba vettük. Nagylengyelben 60 szilvafát és csipkebogyóbokrokat ültettünk, Kemenespálfán 160 szilvafát, Vásárosmiskén már 10 ezer levendulatövünk van, Ölbőn gyógynövénykertünk Kneipp-kúrával. Mindez kitűnő alap ahhoz, amit jövőre szeretnénk: arra vállalkozó családokat akarunk egészségesebb, önellátóbb életmódhoz segíteni.

Tuczainé Régvári Marietta, a Szombathelyi Egyházmegyei Karitász igazgatója most ehhez kér a Vas Népén keresztül anyagi támogatást olvasóinktól.


Ölbőn, a Szent Miklós Gyógyfüves Házban gyógynövényt válogat Tuczai Brigitta és Csontos Mónika
Fotó: Unger Tamás

- Szeretnénk segíteni családoknak abban, hogy egészségesebb módon éljenek - magyarázza. - A prevenciót helyezzük előtérbe. Mi ezt két módon tudjuk elősegíteni. Az egyik, hogy megtanítjuk a családokat mi mindenre jók a gyógynövények, hogy ne tablettákat vegyenek és szedjenek be, hanem gyógynövények segítségével erősítsék immunrendszerüket. Zalában már képzett szakemberünkkel járják többen a vidéket, gyűjtik a gyógynövényeket, Ölbőn ezeket meg lehet ismerni. Azt is szeretnénk, ha a családok asztalára friss, ellenőrzött zöldség, gyümölcs kerülne, ha a gyerekek nem a hipermarketekben vásárolt élelmiszereken nőnének fel, hanem biotermékeken. Ezért kiemelt programunk jövőre a házikertek felvirágoztatása. Ahol van kert, ott ne csak a fűnyíró berregjen, zöldségágyások is pompázzanak, azokból kerüljön élelmiszer minél több család asztalára.

Ehhez Vasban és Zalában is az ideinél szélesebb körben akarják folytatni az ingyenes vetőmagosztást. A kertek gondozását ugyancsak hozzáértők segítik.

Teljesen új kezdeményezésük is lesz 2015-ben. A plébániai karitászosok most mérik fel az egyházmegyében, hol él nagyszülő is a családdal. Nekik szeretnének csibéket ajándékozni.

- A nagyszülő megtanítja a családot a csirkék gondozására, átörökíti tudását, így a család önfenntartóvá válik - magyarázza az igazgató.

Preventív családvédelmi programjához kér most a karitász anyagi segítséget, csekken történő befizetést.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!