Csepreg

2014.11.21. 14:58

Ének az iskolában: nívódíjas népdalverseny

Csepreg - A Dr. Csepregi Horváth János Általános Iskolában Venczli Miklósné igazgatóhelyettes kezdeményezésére már harmadik éve szerveznek a magyar népdal hetéhez kapcsolódó programsorozatot „Minden napra egy népdal” címmel.

Ölbei Lívia

Az iskola alsó tagozatos diákjai ilyenkor (november harmadik hetében) mindennap 11 órakor összegyűlnek az intézmény aulájában, ahol egy-egy új népdalt tanulnak meg a tanítónők segítségével. Mindig más-más tájegység népdalait dolgozzák fel játékos formában. Ebben a tanévben a Békefi Antal zeneszerző, zenepedagógus által összegyűjtött vasi népdalokkal ismerkedtek meg. A projekt zárásaként, ugyancsak minden évben, Bodorics Ernőné és Nagyné Krukics Szilvia tanítónők szervezésében népdaléneklési versenyt tartanak az iskolában alsó tagozatos diákok részvételével.



Hátul: Venczli Miklósné, Bodorics Ernőné, Szijj Ferenc, Németh Endréné Békefi Zsuzsanna, Szijjné Sisak Éva, Sárváry László. Első sor: Horváth Bernadett, Németh Rebeka, Haizler Ákosné, Nagyné Krukics Szilvia (Fotó: Dr. Csepregi Horváth János Általános Iskola)


Ebben a tanévben a versenyfelhívást eljuttatták a kőszegi tankerület összes iskolájába, végül öt iskolából 36 kisdiák vállalkozott két korcsoportban a megmérettetésre. Dr. Barityné Házi Ottilia, a csepregi iskola igazgatója neves szakembereket, a népdal iránt elkötelezett zsűritagokat kért fel az értékelésre. A zsűri elnöki tisztét Németh Endréné Békefi Zsuzsanna tanár, tankönyvszerző, tantárgyi szakértő vállalta. Az értékelésben és minősítésben részt vett Szijj Ferenc tankönyvszerző és kórusvezető, Szijjné Sisak Éva, a szombathelyi Bolyai János Gyakorló Általános Iskola és Gimnázium tanára, tankönyvszerző, Haizler Ákosné, a csepregi óvoda pedagógusa és Sárváry László tanár, a Bognár Ignác Zeneiskola egykori igazgatója.

A versenyen a zsűri nem adott ki bronz minősítést, mert bírák véleménye szerint valamennyi résztvevő kimagasló teljesítményt nyújtott. Arany minősítést kaptak: az 1. és 2. évfolyamokról Horváth Mira és Gácsi Bianka (Csepreg), Kumánovits Kristóf és Páti Bianka  (Bersek József Általános Iskola horvátzsidányi Tagiskolája), a 3. és 4. osztályosok közül Kriston Zille (Dr. Tolnay Sándor Általános Iskola), Kumánovits Kata (Horvátzsidány, Domnánics Márk, Kluk László, Gyurácz Boglárka és Váthy Bálint (Dr. Csepregi Horváth János Általános Iskola). A nívódíjat Horváth Bernadettnek és Németh Rebekának, a Dr. Csepregi Horváth János Általános Iskola és AMI diákjainak ítélte oda a zsűri. Nem csoda, hogy a népdaléneklési versenyt Békefi Zsuzsa, a zsűri elnöke Bárdos Lajos szavaival zárta: „Csak énekelj, mert az ének jó, csak énekelj, mert az ének víg dolog, csak énekelj, mert az énekben szív dobog!”

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!