Sport

2014.11.21. 14:10

Licenc bukók

Nem tudok azonosulni azzal a gondolattal, hogy akinek az út elején kellene járnia, annak a szakma csúcsát jelentő széket ajánlják.

Donát Tamás

Szinte biztos vagyok abban, hogy ha én lehetnék Dárdai Pál helyében, akkor maradnék a Herta Berlinnél, mert az egy igazi életpálya modell. S akkor sem vállalnám a magyar futball kirakatrendezését, ha a Gellért-hegyet ígérnék a munkámért.

Lent a mélyben ugyanis óriási problémák vannak a futballunkban. Az egykori veszprémi védőjátékos, aki már huszonnégy éves korában edző volt,  igyekezett Rónai Egonnal a Húzósban  modellezni a miértet, de a műsorvezető túl gyorsan elvarrta az egyik legfontosabb szálat.

A mini Menottiként is ismert Kiss László azt kezdte fejtegetni, hogy a szakmai fejlődést biztosító licenc magyarországi bevezetése nagyon fontos lépés volt. De olyanok is végzettséget szerezhettek, akiknek nem volt ehhez előképzettségük. Itt kezdett nagyon izgalmas lenni a beszélgetés, de sajnos elkanyarodtak a témától.

Azokkal tudok egyet érteni, akik azt mondják, hogy a legmagasabb edzői licencet csak az szerezhessen, akinek szakedzői, de legalább testnevelő tanári diplomája van. Ergo: tudja, miként kell kiválasztani, felkészíteni, tanítani. Mindez párosuljon morális, erkölcsi értékrenddel is. Ahogy Mocsai Lajos mondja: az edző legyen példakép!

Magyarországon több mint száz prolicences edző van. Alattuk legalább annyian dolgoznak A, B és C papírokkal. Többségük előképzettség nélkül! Nagy összegben fogadnék rá, hogy ha nem a hazai haverfutball közegben, hanem mondjuk a kölni egyetemen kellene elméleti és gyakorlati felkészültségből számot adni, nagyon sokan licenc bukók lennének.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!