Életmód

2014.11.23. 21:30

Szűrés és megelőzés

A megyeszékhelyen zárult a Csolnoky Ferenc Kórház Egészségfejlesztési Irodájának az elmúlt hónapokban nyolc kistérségi települést érintő lakossági szűrőprogramja hétvégén.

Marton Attila

A rendelőintézet melletti parkolóban két szűrőbuszban, valamint a rendelőintézet földszinti szakrendelő helyiségeiben szombaton és vasárnap is mintegy tízféle vizsgálatot végeztek el a szakemberek, mondta érdeklődésünkre Ráczné Freidler Andrea irodavezető. Hozzátette, a tüdődaganatok korai felismerését segítő CT-vizsgálat mellett ha-si ultrahang-, EKG-, légzésfunkciós, szemfenék- és szájüregvizsgálatot is végeztek. Emellett hallásszűrésre, test-összetétel-mérésre és vérnyomásmérésre is volt lehetőségük a látogatóknak. A résztvevők dietetikai és mentálhigiénés tanácsadásban is részesülhettek, valamint enzimes béldaganatszűrésre is jelentkezhettek.

Nyikos Ráhel (jobbról) dietetikus étrendi tanácsokat ad Sényi Lászlónénak. Népszerű a szűrőprogram  (Fotó: Penovác Károly)

A hétvége mindkét napján rövid regisztráció, majd az előzetes állapotmérésben meghatározott kockázati tényezők és ajánlások után kezdődtek a vizsgálatok, amelyekre távolabbi településekről is, például Balatonfüredről és Balatonfűzfőről is érkeztek résztvevők.

– Elsősorban a veszprémieknek hirdettük meg a programot, de nem küldtünk el senkit, aki máshonnan érkezett – mondta erről az irodavezető.

A regisztrációkor mindenki kapott egy lapot, amelyen rögzítették az igénybe vett szűréseket. A legtöbb vizsgálatnál, például a légzés-, a hallás- és az EKG-vizsgálat esetén is, az eredményeket kézhez kapták, míg a CT-vizsgálat eredményét postán kapják majd meg a résztvevők, magyarázta Ráczné Freidler Andrea.

A hétvégén szinte minden vizsgálati fajtában akadt sajnos pozitív eredmény, sőt, olyan is előfordult, hogy valakit a sürgősségire kellett küldeni, vagy azt ajánlották, hogy további vizsgálatok elvégzéséhez minél előbb keresse fel háziorvosát, mondta a szakember. A legtöbb eltérést az EKG-, ultrahang-, légzés- és hallásvizsgálatok mutatták ki.

A tavasz óta a négy novemberi veszprémi mellett Gyulafirátóton, Hajmáskéren, Herenden, Márkón, Nagyvázsonyban, Nemesvámoson, Szentgálon és Tótvázsonyban végeztek szűréseket. Valamennyi helyszínen 130 és 150 között volt a résztvevők száma, vagyis összesen mintegy 1600-an vettek részt a vizsgálatokon. A szűrésekkel párhuzamosan az iroda sport- és egészségnapokat is szervezett minden helyszínen.

A veszprémi egészségfejlesztési iroda jelenlegi formájában 2015 március végéig működik, addig többek között gerinc és dinamikus jógaoktatást és előadásokat szerveznek, valamint folytatódik a testsúlycsökkentő klub is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!