Tudomány

2014.11.25. 15:50

A Samsung végre elkezdte a fémmel való munkát a műanyag helyett

A piacvezető dél-koreai telefongyártó végre ráébredt arra, hogy a nemes anyagok használata milyen előnyökkel járhat.

Hadnagy Marcell

A nem titkoltan az Apple iPhone 6 egyik fő riválisának szánt újdonságba a Samsung lényegében minden földi jót belepakolt, végeredményül pedig a Galaxy S5 mininél magasabb kategóriában versenyző, de hasonlóan kompakt, szupervékony okostelefont kaptunk.

A Samsung eddig állítólag azért nem szimpatizált a fémes mobilokkal, mert döntéshozói szerint a műanyag sokkal fejlettebb és modernebb anyag, mint a fém. Tény, hogy az első műanyagokat a fémeknél mintegy 6 ezer évvel később kezdtük el használni. A Galaxy Alpha esetében a készülék kerete készült ebből az anyagból: a matt felületű és lecsapott oldalélű fémkeret elképesztően jól néz ki, és végre tényleg a prémium kategóriába pozicionálja a Samsungot. A levehető szupervékony hátlap továbbra is műanyagból van, ez viszont nem sokat von le a telefon értékéből, hiszen a finoman textúrázott plasztik által biztosított tapintásérzet nagyon is rendben van. Az Alpha egyébként abszolút könnyed modell, a mindössze 6,7 milliméter vastag, illetve 115 gramm tömegű telefon karcsúbb és egyben könnyebb is az iPhone 6-nál.

A matt felületű és lecsapott oldalélű fémkeret elképesztően széppé teszi a Samsung Alphát

Az elképesztő kontraszt-arányú, hatalmas betekintési szögű és átlagos fényerejű kijelző még nem Full HD, hanem csak 720p HD felbontású. A Galaxy Alphába a Samsung valaha készült legjobb chipkészlete került. A nyolcmagos okosság 1,3–1,8 GHz-es processzorokkal támad, és a mobil iparágban elsőként a legmodernebb 20 nanométeres gyártási technológiával készül. Ez utóbbinak köszönhetően a fogyasztás relatíve alacsony, az pedig szó szerint kézzel tapintható, hogy a telefon szinte egyáltalán nem melegszik. A 2 GB RAM tökéletesen elegendő, a szintén bőséges 32 GB-os belső memóriából pedig alaphelyzetben mintegy 25 GB szabad.

A Galaxy Alphán az elvárásoknak megfelelően a legfrissebb Android, a 4.4.4-es KitKat fut. A szemkontaktust kereső intelligens képernyőzárat ismét megkapjuk a Samsungtól. A zenelejátszó mindenféle fájlformátumot lejátszik, állítható a sebessé-ge és képes időzítetten kikapcsolni, a videolejátszó pedig természetesen simán megmozdítja a legnagyobb felbontású mozgóképeket is, sőt, feliratokat is tesz rájuk.

A kijelző alatti középső nyomógombba került az ujj-lenyomatszenzor, melyre az Apple-féle móditól eltérően nem elég ráhelyezni az ujjbegyünket, hanem végig is kell húzni rajta azt. A három ujjlenyomat memorizálására képes megoldás révén egyszerűen megoldható a készülék és a különböző tartalmak zárolása, a PayPal minősítés révén pedig a biztonságos fizetésnek sincs akadálya.

Hátoldalt, a kamera LED-villanója mellett helyezték el a pulzusmérőt, melyre egyszerűen csak rá kell helyeznünk az ujjbegyünket, és az S Health alkalmazás néhány másodperccel később kiírja a hozzávetőleges eredményt. Az S5 minitől eltérően az Alpha nem vízálló, ráadásul az akkumulátora is nagyon szerény kapacitással bír. Ez azt eredményezi, hogy intenzív használat mellett minden este töltőre kell dugni a telefont.

A 12 megapixeles főkamera egy 16:9 képarányú szenzorra épül. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy előnyben a szélesvásznat favorizáló fotósok, de persze 4:3 képarány is vá-lasztható. Korrekt megvilágítás mellett a képminőség tel-jesen rendben van, ellenben rossz fényviszonyok mellett jó szolgálatot tehetne egy opti-kai képstabilizátor.

A videofelvevővel akár Ultra HD felbontású anyagok is felvehetők, igaz, ilyenkor elbukjuk a HDR-t, a videózás közbeni fotózást és az effekteket. A nanoSIM-kártyával etethető Samsung Galaxy Alpha azoknak készült, akik egy abszolút minőségi és relatíve kompakt kivitelű felső kategóriás okostelefonra vágynak, és hajlandóak is megfizetni a prémium extrákat.

A 190 ezer forintos kártyafüggetlen listaárú Galaxy Alpha jelentősen kisebb a Galaxy S5-nél, és sokkal komolyabb produkciót ad elő, mint a Galaxy S5 mini.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!