Olvasó

2014.11.26. 18:53

A svédek jobbak

Túl sok az autó manapság: az út jobb és bal oldalán egyaránt parkolnak kétirányú forgalom esetén, a szembejövő járművek pedig nem férnek el, megy a mutogatás, a bosszankodás.

Tárolás: a tulajdonosok a járműveiket nagyobb részben parkolóhelyen, közterületen tárolják. Így a lakótelepen lakó kénytelen körözni nap, mint nap, lakásától távolabb parkolóhelyet keresni magának. Hosszabb időt töltöttem el Svédországban, ahol volt időm megfigyelni, tapasztalni a rendezett körülményeket. Van parkolási hely mindenki számára, főképp a lakótelepeken megoldott ez a probléma.

Kétféle parkolóhely van: bérelhető évre, félévre, és meghosszabbítható. Vaspálca leütve kis táblával, rajta a gépkocsi rendszáma. (Igaz, ott azt nem lopják el, és senki se parkol más helyére). Aki biztos helyet akar járműve számára megfizethető árért, ilyet vált. A díjmentes parkolóban nem lehet hosszabb időn át használaton kívüli jármű, más a morál és figyelmeztetik, figyelnek a környezetükre és egymásra.

Mi a megoldás? Parkolóház, mélygarázs, fizető és nemfizető parkolóhelyek kialakítása. Szombathely viszonylatában is nagyon sok hely áll rendelkezésre.

A parkolóhely megváltási díjából lehet újabb és újabb helyeket kialakítani, így csökkenthető a kaotikus állapot.

A megoldás nem az ingyenes parkolás, helyette inkább a parkolóhely biztosítása, mert különben otthagyják a járműveiket napokra, hetekre, megfosztva azokat az autósokat, akik csupán pár órára kívánják igénybe venni e szolgáltatást.

Beruházásoknál érdemes előnyben részesíteni a ferde parkolók kialakítását. Nincs tikitaki, nem kell rutin vizsga, könnyű a ki és a beparkolás, nem korlátozza a forgalmat, s nem utolsó sorban csökken a sérült járművek száma, nincs két három manőver, nem kopik a kormányszerkezet.

Agg Imre, Szombathely

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!