Lóerő

2014.11.27. 06:26

Bridgestone téli abroncsokkal télen is nyugodtan útra kelhet (x)

A Bridgestone a világ legnagyobb gumigyára. A japánok termékei nem csak a fogyasztók, hanem a szakma körében is népszerűek.

Amennyiben biztonságban szeretné tudni a családját, saját magát és másokat a téli nedves, csúszós, havas, jeges utakon, akkor a Bridgestone abroncsokkal nem lőhet mellé.

A japánok Európában is megvetették már a lábukat, ennek tökéletes bizonyítéka a Tatabányán felhúzott gyár is, amely teljesen automatizált, azaz az abroncsgyártás az utolsó simításig emberi beavatkozás nélkül megy végbe. A robotokkal végzett munka nem csak gyorsabb, de precízebb gyártást is lehetővé tesz. Ezért a futószalagról kikerülő Bridgestone autógumi a legmagasabb minőségi elvárásoknak is megfelel.

A Bridgestone télen a téli gumira esküszik

A gumiabroncs gyár meglátása szerint egy jó minőségű garnitúra megfelelő profilmélységgel a megfelelő válasz a tél kihívásaira. Hét fok alatt már soha ne kockáztassunk a nyári gumival, mert az, ilyen körülmények között már nem tudja megőrizni a rugalmasságát. A megkeményedő gumi pedig megállíthatatlanul csúszik tovább, bármilyen keményen is tapossuk a fékpedált.

Ezért is ölnek ennyi pénzt, forrást és energiát az abroncsgyártó vállalatok a téli gumik fejlesztésébe. A téli gumikeverékek össze sem hasonlíthatóak nyári társukkal. Egy télre szánt abroncson még az avatatlan szem is észreveszi a különbségeket. A profilmélység, a futófelület kialakítása, a rengeteg lamella, mikroárok, vagy éppen csatorna mind-mind a téli gumik közös jellemzői.

Ahogyan az anyagfelhasználás is, hiszen a gumikeveréknek ki kell állnia a hideg próbáját, azaz meg kell tartania a rugalmasságát. Ezt speciális anyagok hozzákeverésével érik el. Van olyan gyártó, aki például napraforgó olajjal dúsítja az abroncsok anyagát, amelyek így a legszélsőségesebb körülmények között is rugalmasak maradnak.

ABS, összkerékmeghajtás, alacsony sebesség

A Bridgestone szakemberei figyelmeztetnek, hogy az ABS (blokkolásgátló), egy nagyon hasznos találmány, de azért nem mindenható. Ezért ha azt tapasztaljuk, hogy az ABS működésbe lép, lassítsunk, mert jó eséllyel már túlléptük a biztonságosnak mondható sebességet.

Az autogumiakcio.hu szakértői szerint, ha spórolunk a téli gumikon, akkor drasztikusan megnő a fékút, amelynek a következményei beláthatatlanok. Az útfelület és az autó kereke között a lehető legjobb kapcsolatra kell törekedni, és ezt a téli abroncsok tudják egyedül biztosítani a számunkra.

Ahhoz, hogy kihasználjuk az autó képességeit, és a leghatékonyabban tudjunk gyorsítani, a lehető legjobb kapcsolat szükséges az útfelülettel. A téli abroncsok ezt biztosítják, legyen szó havas, jeges, latyakos, vagy „csak” nedves útszakaszról.

Ha összkerékmeghajtású autónk van, akkor soha ne csak előre vagy hátulra tegyünk téli gumikat, mert azzal az autó stabilitását, sőt akár a futómű épségét is veszélyeztetjük.

Amikor a téli balesetek szóba kerülnek, szinte mindenki előtt a túl nagy tempó okozta közúti szerencsétlenségek jelennek meg. Ezzel szemben a túl alacsony sebesség még ennél is veszélyesebb. Sokszor, egy dombról lecsúszó autó, vagy a forgalom tempóját felvenni képtelen autós okoz balesetet. Mert ilyenkor sokan elvesztik egy idő után a türelmüket, és vakmerő, akár veszélyes manőverekbe is belekezdenek.

Kerüljük a négy évszakos garnitúrát

Az autósok előszeretettel vásárolják a négy évszakos garnitúrákat, pedig teljesítményük akár 25-50%-kal is elmarad a téli gumiétól a www.autogumiakcio.hu oldal tapasztalata szerint.

Ugyanakkor a téli gumi is komoly terhelésnek van kitéve nap mint nap, ezért a Bridgestone azt ajánlja, hogy havonta egyszer mindenképp ellenőrizzük le a kerekeket, illetve a keréknyomást.

Emellett felhívják a figyelmet a segélycsomag fontosságára is, amelyben mindennek ott kell lennie, amire vészhelyzet (elakadás, motorhiba ) esetén szükségünk lehet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!