Nagykanizsa

2014.11.30. 12:20

Zalai néptáncosok adtak randevút egymásnak

Nagykanizsa - Szombaton igazi gálát rendeztek a zalai néptáncegyüttesek a HSMK színpadán. A rendezvényen legújabb koreográfiáikat mutatták be a néptáncos csapatok.

Pásztor András

Kalocsai, moldvai, kalotaszegi és rimóci táncokat is láthatott szombat este a műértő közönség a Hevesi Sándor Művelődési központ színpadán, sőt a tévés tehetségkutató műsorban feltűnt Kutyakölykök formáció is bemutatta legújabb műsorát, mely az „Ördög cinkosa" címet viseli, s a falujában boszorkánynak kikiáltott Harcz Judit máglyahaláláról szól.

A Kutyakölykök nívós produkciója előtt persze a zalai néptáncegyüttesek is megmutatták mire képesek.

– Az antológia több alkotó műveit tartalmazó válogatás, így most a csoportok által készített koreográfiákból készült egyfajta válogatás – mondta Tóth István szervező, aki egyben a Zalagyöngye Táncegyüttes szakmai vezetője is. – A rendszerváltás előtt hosszú időn keresztül a megye egyik legfontosabb néptáncos eseménye volt ez a találkozó, aztán egy kis időre gazdátlanná vált az esemény. Tavaly viszont a Zalai Táncegyüttes ismét megrendezte a találkozót, amire a tervek szerint minden évben másik településen kerül majd sor. Az idén éppen Kanizsán.

A Kanizsa Táncegyüttes kalocsai táncokat mutatott be. Fotó: Szakony Attila

– Alapvetően kevés fórum van arra, hogy mi néptáncosok találkozzunk egymással, ezért is nagy öröm számunkra, hogy újraéledt ez a találkozó – hangsúlyozta Kiss-Molnár István, a becsvölgyi Cserta Táncegyüttes koreográfusa, aki szerint az is fontos, hogy a csoportok visszajelzést kapjanak az elismert szakemberektől.

– Aki valaha néptáncolt, az pontosan tudja, hogy ez örök szerelem – árulta el Tóth József, a KISZÖV Senior Táncegyüttes vezetője, mely csoport 2011-ben alakult főként azokból a táncosokból, akik egykor a KISZÖV Táncegyüttes tagjai voltak. – Ezt az érzést szeretnénk átadni a fiataloknak, ezért belekezdtünk az utánpótlás nevelésbe is.

 

Az est során összesen hét táncegyüttes lépett színpadra, a fenti csoportok mellett műsort adott a Kanizsa Táncegyüttes, a Szarkaláb Táncegyüttes, a Zörömbölők, illetve a Zalai Táncegyüttes is.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!