Kultúra

2014.11.30. 16:05

Székesfehérvár Helyőrség Zenekar: hangverseny a bazilikában

Nagysikerű hangversennyel indította a Székesfehérvár Helyőrség Zenekar az idei advent zenei eseményeinek sorát a bazilikában.

Szabó Balázs

Jeles jubileumhoz érkezett idén a Székesfehérvár Helyőrség Zenekar: 50 évvel ezelőttre, 1964. február 17-ére datált az a parancs, mely hosszú, 19 évnyi szünet után állandó katonazenekar létrehozásáról rendelkezett a Királyok Városában. A lassan mögöttünk álló esztendő a fél évszázados évforduló ünneplésének jegyében zajlott: egyik csúcspontja minden bizonnyal az október 20-án, a zsúfolásig megtelt Vörösmarty Színházban rendezett nagyszabású gálaest volt, melynek gazdag programjában egymást váltva léptek színpadra az együttes egykori karmesterei, hogy egy-egy zenemű eldirigálásával emlékezzenek a dicső múltra, egyben demonstrálva a zenekar a különböző stílusokban való jártasságát, kiváló szakmai színvonalát. Az utóbbi évek egyik legnagyszerűbb koncertjét követő óriási tapsvihar egyértelmű visszajelzése volt a fehérvári katonazenekar helyi elfogadottságának, elismerésének.

Péntek este telt ház várta a Szent István bazilikában megrendezett hagyományos adventi hangversenyüket is. E koncertjük programjában a bibliai textusok mellett a szépirodalom a karácsonyi ünnepkörhöz kapcsolódó remekei is megszólalnak, színes zenei repertoárja pedig rendszerint a klasszikus zenén túli területekre is kitekint. A zenekart 2010 óta vezető kiváló karmester, Ruff Tamás őrnagy mindig rendkívül igényesen állítja össze a műsort, kiváló vendégművészek meghívásával, évről évre izgalmas új ötletekkel örvendeztetve meg a közönséget. Nem volt ez másképpen most sem, sőt az idei koncert bővelkedett rendhagyó elemekben. Az adventi gyertya meggyújtását és Spányi Antal megyéspüspök köszöntőjét követően két előadóegyüttes párbeszéde következett: a szentélyben egy vegyes összeállítású kamaracsoport, az orgonakarzaton pedig egy rézfúvós kvintett foglalt helyet. Az előbbi tagjai Fehér Adrienn színművésznő, Jónás Krisztina és Radics Éva énekművészek, Tóth Marcell jazz-zongorista és Gál Béla csellista, valamint Ruff Tamás karmester voltak, utóbbié a zenekar egyénileg is kiválóan képzett muzsikusai. A két csoport egymásnak felelgetve szólaltatta meg a klasszikus zene és a nívós populáris muzsika örökzöldjeiből összeállított program darabjait (benne többek között Bach-művek részleteivel és a Greensleeves-szel). A zeneszámok között Fehér Adrienn előadásában a Szentírás részleteit, verseket és egy elgondolkodtató novellát hallhattunk. A teljes zenekar csak a fináléban , az ismert karácsonyi ének, a The First Noel grandiózus feldolgozásában szólalt meg, melyben az ostinato-basszusmenet felett sorra belépő hangszerek valósággal zenei fényárba borították a templomot és a szíveket. A szép hangversenyt a Mennyből az angyal meghitt dallamával csendítették ki az előadók.



 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!