Kultúra

2014.12.04. 12:15

Veszprémi művész állította ki a munkáit Farkasgyepűn

Lendvai István tartott kiállítást munkáiból a faluházban. A szobrász stroke utáni rehabilitációját töltötte a településen, ennek köszönhetően mutatta be alkotásait.

Penk Tímea

Lendvai István munkái a természethez kötődnek, bár figurális alkotásai is vannak. A családjában nem voltak szobrászok, egyik nagybátyja építészmérnök lett, a másik festett üveget és falat.

– Már gyermekkoromban nyitott voltam a művészet iránt, krétát kezdtem el faragni belső indíttatásra – emlékszik vissza a szobrász, aki plakettet és kisplasztikát, textil képeket, grafikákat és fa szobrokat is készít. A Veszprémben élő Lendvai István jelenleg nyugdíjas, korábban a városi művelődési központban dolgozott, ahol a művészeti terület tartozott hozzá.

Lendvai István veszprémi szobrász Farkasgyepűn állította ki munkáit a rehabilitációja után (Fotó: Penk Tímea)

– Érmeket, kisebb alkotásokat, féldrága kövekkel beöntött munkáimat és arclenyomatokat hoztam el Farkasgyepűre, de Veszprémben, Pétfürdőn, Tatabányán, Törökbálinton köztéri emlékműveim is megtalálhatók.Belső indíttatásra és megrendelésre is dolgozik a művész. A tíz méter magas bombázási emlékmű azt mutatja, hogy a madarak mint a lélek szimbólumai máglyán égnek, ahogyan felfelé szállnak. Az arany-, ezüst- és bronzérmek között található Kis-Balaton, Tisza-tó és egyebek. A sámán fája azt jelképezi, amikor az ember megszületik, ültetnek egy fát, és amíg a sámán él, ez erősödik. Amikor meghal a sámán, a fa elveszti lombját és kiszárad.

– Amikor gipsszel dolgozom, a kívülállók ronda, piszkos munkát látnak. Csiszolás után azonban elcsodálkoznak, hogy milyen gyönyörű lett az alkotás. A viasz is érdekes, amit beburkolunk, kiégetünk, majd kifolyatjuk a viaszt, és helyette marad a bronz. Ezt szoborveszejtő technikának is nevezik, mert nem lehet még egyszer ugyanazt megcsinálni – meséli a szobrász, majd elárulja, hogy a Pécsi utca nevű alkotása tizenkét nap alatt készült el. Egy barátja azt kérte, hogy hadd bonthassa ki ő, ezt Lendvai István hatalmas elismerésként élte meg.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!