Szombathely

2014.12.11. 13:19

Jogi és Társadalmi Kapcsolatok Bizottsági ülése percről percre

Szombathely - Csütörtök délután tartotta decemberi ülését a Jogi és Társadalmi Kapcsolatok Bizottsága a Városházán.

Lisztmayer Zsófia

13:56 – Szép napot kívánok minden kedves Olvasónknak. Perceken belül kezdődik a Jogi és Társadalmi Kapcsolatok Bizottságának decemberi ülése, amely egyben az év utolsó ülése is. Néhány perccel a kezdés előtt kezdik elfoglalni székeiket a képviselők, és a bizottsági tagok. A napirendi pontok között szó lesz egyebek között a Szent Márton Terv megvalósításáról, valamint a térfigyelő kamerarendszer továbbfejlesztésének támogatásáról is.

Fotók: Lisztmayer Zsófia

14:10 - Néhány perc késéssel kezdődött el a csütörtöki bizottsági ülés. A jelenlévő 16 taggal a bizottság határozatképes. Dr. Takátsné dr. Tenki Mária bizottsági elnök vezetésével a nyílt ülésen 16 napirendi pontot vitatnak majd meg. Az első pont a térfigyelő kamerák továbbfejlesztésének támogatásáról szól. Dr. Horváth Attila képviselő elmondása szerint a választókörzetében két helyszínen is problémák vannak, ezért javasolja, hogy helyezzenek el térfigyelő kamerákat. Horváth Soma a Váci Mihály utcában, a Szolgáltató Háznál is javasolja a kamera elhelyezését. Elsősorban egy helyszín bejárást javasolna a képviselő. Dr. Varsányi Péter válaszában kifejtette, hogy több mint tízmillió forintot biztosítottak a rendszer fejlesztésére. Ez azt jelenti, hogy körülbelül hét további kamera felszerelésére, valamint a régiek javítására van lehetőség. A jövőre vonatkozóan Dr. Varsányi Péter elmondta, hogy a Közterület-felügyelet rendszere 99 kameráig bővíthető, tehát megfelelő forrás esetén növelhetnék a meglévő kamerák számát. Lendvai Ferenc hozzátette, hogy szeretné, ha olcsóbbak lennének ezek a beszerzések.

14:20 – A bizottság egyhangúan megszavazta a térfigyelő kamerák továbbfejlesztésének támogatását. A Gyepmesteri Telep működtetésének a Közterület-felügyelet részére történő átadásával kapcsolatban dr. Varsányi Péter elmondta, hogy nem örülnének annak, ha bezárnák a telepet, annak ellenére, hogy nincs megfelelő állapotban. Tóth Kálmány képviselő felvetette a kérdést, hogy miért van szükség két gyepmesterre? Dr. Varsányi Péter szerint korábban is két gyepmester dolgozott a telepen, pénzügyi okokból csökkentették le a létszámot. Számos olyan feladat van, amelyet nem lehet egyedül megoldani, ráadásul szabadság, betegség esetén a gyepmester pótlását is meg kell oldani. A telep rendbetételéről is beszél dr. Varsányi Péter: tavasszal, az átvétel követően foglalkoznának a terület környezetének rendezéséről. A bizottság tagjai egyhangúan szavazták meg a javaslatot.

14:35 – A következő napirendi pontként a Szent Márton programok megvalósítását vitatták meg. Az idei év a tanításról szólt, a felvezetésről, hogy mindenki a lehető legjobban megismerje Szent Mártont. A kapcsolatépítés volt a legfontosabb hangsúlya az idei rendezvényeknek. A cél pedig az, hogy a lehető legjobban felkészüljenek a 2016-os Szent Márton évre. A szent szombathelyi származásának passzív értékét szeretnék aktív értékké változtatni. Dr. Takátsné dr. Tenki Mária érdeklődik, hogy a képviselők bekapcsolódhatnának-e abba a szakértő csoportba, amelynek tagjai a Szent Márton ünnepi programok szervezésével foglalkoznak, valamint kutatásokat végeznek Szent Mártonnal kapcsolatban. A Szent Márton programok irodavezetője válaszában kifejtette, hogy természetesen van rá lehetőség: megfelelő érdeklődés esetén mindenképpen megoldják a képviselők bekapcsolódását. Sági József hozzátette, hogy a Szent Mártonnal kapcsolatos programokba rengeteg diák is bekapcsolódott, amelyet rendkívül hasznos dolognak tart. Horváth Soma érdeklődik, hogy van-e információ arról, hogy Ferenc pápa valóban ellátogat-e Szombathely a 2016-os rendezvénysorozatra? Lendvai Ferenc válaszában elmondta, hogy ígéretet kaptak személyesen a pápától a 2016-os látogatást illetően, azonban szerinte kicsit korán van még ahhoz, hogy erről beszéljenek. Az ígéretet megkapták, remélhetőleg valóra is fog válni.

14:50 – Parázs vita bontakozott ki a bizottság elnöke, és az MSZP képviselői között. Dr. Takátsné dr. Tenki Mária ugyanis figyelmeztette Tóth Kálmán képviselőt, hogy ne használjon a bizottság ülésén olyan szavakat, mint a „marhaság”, mert nem illik a jegyzőkönyvbe. Horváth Somát pedig arra figyelmeztette, hogy a képviselőkre nézzen, ha beszél. A labdák ide-oda pattogtak, egy kissé feszült a hangulat. A következő napirendi pont szavazásánál dr. Horváth Attila nem szavazott, a bizottság elnöke jelzi, hogy nem kell durcáskodni.

15:05 – A Szova Zrt. fizetőképességének helyreállításával kapcsolatban dr. Horváth Attila kifejtette, hogy frakciója nevében szeretne békejobbot nyújtani dr. Németh Gábor Tamás vezérigazgatónak. Annyit kér, hogy amennyiben javasolnak valamit, legalább fontolják meg. A vita folytatódik: dr. Horváth Attila emelt hangon válaszol a bizottság elnökének, mivel dr. Takátsné dr. Tenki Mária negatívan minősítette előző hozzászólását. A kialakult helyzetnek köszönhetően öt perc szünetet rendeltek el.

15:25 – Visszatértek a bizottság tagjai, kíváncsian várjuk, hogy a szünetben sikerült-e a vitázó feleknek lehiggadniuk. A SZOMHULL Nonprofit Kft.-vel kapcsolatos döntések meghozásával kapcsolatban Balassa Péter megkérdezte, hogyan kívánja a cég visszafizetni 2015. december végéig a százmillió forintos kamatmentes kölcsön visszafizetését. Lakézi Gábor válaszában kifejti, hogy remélhetőleg a cég helyzete a közeljövőben stabilizálódni fog.

15:49 – A Gazdasági és Városstratégiai Bizottság tegnapi ülésén is napirendi pontként vitatták meg a kórház környezetében létrehozandó új parkolási díjzónát. A Jogi és Társadalmi Kapcsolatok Bizottságának ülésén elhangzott, hogy a kórház közvetlen közelében száz forintba kerül egy órányi parkolás. Az új díjzóna lehetőséget nyújtana arra, hogy egy órányi kifizetett parkolás után egy plusz óra járna. Ez azt jelenti, hogy ha valaki kifizet egy órányi díjat, akkor további egy óráig nem büntethetik meg őt. Horváth Soma érdeklődik, hogy össze tudnák-e hangolni az ügyfélfogadási időt a parkolási díjzónákban meghatározott idővel. Este 6 óráig büntethetnek ugyanis az ellenőrök, a büntetést azonban csak négy óráig lehet befizetni. Ebben az időben azonban a legtöbben még dolgoznak. Dr. Németh Gábor Tamás válaszában elmondta, hogy jó felvetésnek tartja, amelyet meg lehet fontolni.

15:55 – Lakézi Gábor a nyugat-magyarországi labdarúgó utánpótlás-nevelési centrum megvalósításával kapcsolatban elmondta, hogy jelenleg egy állami beruházás előkészülete zajlik, amely egy 11 hektáros állami területen valósulna meg. A jelenlegi előterjesztés célja, hogy a jelenleg az Illés Akadémia által használt területen is megvalósulhasson az infrastrukturális beruházás. A beruházással kapcsolatban az önkormányzatot nem terheli pénzügyi költség. A bizottság tagjai egyhangúan fogadták el a javaslatot.

16:15 – Ismét napirenden a Zanati úti Tesco áruházzal szemközti területen tervezett kerékpárút megépítésének kérdése. Balassa Péter ismét megjegyzi: elfogadhatatlannak tartja, hogy egy olyan cég van megbízva a munkálatok elvégzésével, amely a cégjegyzékben található adatok szerint felszámolás alatt áll. Zanat lakossága a Jobbik képviselője szerint megérdemli, hogy sok éves huzavona után elkészüljön a kerékpárút. Lakézi Gábor elmondta, hogy egy kisajátítási eljárás indul majd meg a közeljövőben, az építés megépítésével kapcsolatban ezt követően lehet majd érdemi információkat kapni. Dr. Horváth Attila hozzátette, hogy valóban végrehajtás alatt áll a kivitelezéssel megbízott cég. Szerinte akkor jár el helyesen a bizottság, ha hoz egy határozatot arról, hogy meg kell keresni a cég képviselőjét, és nyíltan felteszik a megfelelő és szükséges kérdéseket. Valamint adjanak egy igazolást arról, hogy a cég valóban rendelkezik azzal az összeggel, amennyibe a beruházás kerülne.

16:30 – Még mindig a kerékpárút áll a beszélgetés középpontjában. Lakézi Gábor elmondása szerint körülbelül 250-300 millió forintba kerülne a kerékpárút elkészülése. Dr. Takátsné dr. Tenki Mária érdeklődik, hogy a hétfői közgyűlésig felvegyék a kapcsolatot a kivitelezéssel megbízott cég illetékes munkatársaival. Lakézi Gábor válaszában jelezte, hogy meg fog történni a kapcsolatfelvétel.

16:40 – Véget ért a Jogi és Társadalmi Kapcsolatok Bizottságának decemberi nyílt ülése. Köszönöm mindazoknak a figyelmét, akik velünk tartottak a tudósítás során.

 

 

 

 

 

 

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!