Lóerő

2014.12.11. 18:15

Befűtenek a motorosoknak

Lehet, hogy vége van az késő őszi, téli, kora tavaszi didergős motorozásnak? Sőt, még a fázós munkavégzésnek is?

Szabó Zoltán

Móró Márk mérnök mutatja a fűthető ruhát, az asztalon ott az átalakító, működtető egység

A fűtött motorosruha - némi módosításal munkaruha - komoly esélyt kínál erre. Az újdonság gyártója a fehérvári Karsai Műanyagtechnika Holding Rt.. Elnöke, Karsai Béla meséli, hogy már gyerekkorában motorozott, és már évtizedek óta idegesítette, hogy ott van alatta egy hőtermelő egység, a teljesítményének nagyon kis százaléka megy gördülési ellenállásba, ő mégis megfagy, mert a többi hő elszáll. Jó pár évnek el kellett telnie ahhoz, hogy eljöjjön hozzá egy fiatalember, aki szintén fázott a motoron, ezért kitalált valamit. Elhozta a mögötte levő céget, amely beadta szabadalmát a ruhára, és azzal az ötlettel állt elő, hogy közösen próbálják meg a dolgot.

Két éve kezdődött meg a közös munka, és mára gyakorlatilag eljutottak egy olyan szerkezetig, amely valóban működik. A vízhűtéses motoroknál megcsapolják a rendszert, mielőtt a keringető szivattyú a folyadékhűtést kiengedné a rendszerbe. Egy átalakítóegység hőcserélőn keresztül leveszi a hőt, amelyet a motorkerékpár termel, és a ruha csővezetékrendszerében levő biofagyálló folyadékba közvetíti.

- Egyelőre nem gyakoribb a vízhűtéses motorkerékpár, mint a léghűtéses, ám nem kizárt, hogy a fűtött ruha bizonyos változásokat gerjeszt a piacon - vélekedik Karsai Béla. Bizonyos munkakörökben, például a postásoknál, rendőröknél, foglalkozási ártalom, hogy télen-nyáron élvezik a motorozás előnyeit. Ezentúl fontos lehet, hogy vízhűtéses motort kapjanak az alkalmazottak, a fűtött ruhával együtt, azért, hogy az emberek ne betegedjenek meg, ne dőljenek ki. Ám a hobbimotorosok is elgondolkodnak majd, hogy télen is hódolhatnak szenvedélyüknek, nem kell fázniuk.

A kedvünkért egy félkész átalakító egységet mutat Karsai Béla, belepillanthatunk a lelkébe. Az egész kicsiben olyan, mint egy családi ház fűtési rendszere, a keringető szivattyúkkal, radiátorral, a padlófűtéshez hasonlóan a ruhában kígyózó vezetékkel. A dobozba zárt egységet a motorkerékpárra szerelik fel, a tank, a lábvédő, a hátsó csomagtartó is megfelelő hely lehet. Onnantól már csak kábelezés kérdése az egész, és két utas, illetve a ruhája is fűthető a köldökzsinórokon át. A rendszer még kiegészül egy érintőképernyős elektronikus egységgel, amellyel beállítható, milyen meleget kér a delikvens. A keringető szivattyúk sebességével vagy szakaszolásával jut több vagy kevesebb hő a ruhába. Karsai Béla elmondta: azok a fűthető ruhák, amelyeket személyesen vagy az interneten láttak, maximum 160 wattot teljesítményt kaphattak, az ő ruhájukba viszont 3 ezer wattot lehet belepumpálni .

A történetnek itt még nincs vége, hiszen a találmány számos területen használható. Például hűtőházakban, a forgalomirányítóknál, rendőröknél, téli csatorna munkáknál. Nem kell nagyobb gázpalack hozzá, mint az öngyújtó töltő, és ekkor egy keringető szivattyú is elég. Horgászoknak is nagyon hasznos lehet, a hegymászókról nem is beszélve. Sőt, amikor a ruhát vevőtalálkozón először bemutatták, ott volt egy orvos is, akinek felcsillant a szeme. Szerinte a nagy melegre érzékeny sclerosis multiplex-betegeknek is nagyon hasznos lenne a ruha, természetesen jégakkuval működő rendszerrel. A jelenlegi termék tehát széles körben. adaptálható.

A fűtött ruha iránt évekkel ezelőtt már élénken érdeklődött egy hószánokat, -láncokat gyártó világcég. Vásároltak is belőle. Akkor azonban még otthon, a konyhaasztalon rakta össze a feltaláló, a maga által legyártatott alkatrészekből. Nagy szériában nem tudta elkészíteni, gyártósort nem tudott mutatni a külföldi cégnek. Kutatott, keresett az országban, és megtalálta a székesfehérváriakat.

Mostanra már tulajdonképpen teljesen felkészültek a széria gyártásra, ám egyelőre a teszt üzemmód zajlik. Az egyik postás naponta használja a ruhát. Az egységben levő motorokat pedig több ezer órán át járatták. A jövő év elejére, január közepére végeznek a teszteléssel, azután természetesen roppant kíváncsian várják azt, milyen lesz a fűthető motorosruha fogadtatása.

 



Címkék#motor

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!