Kőszeg

2014.12.17. 13:14

Sikeres a „Nyitok” program

Kőszeg – Az év során az ország 50 településén várta az érdeklődőket a „Nyitok” program. Ezek közül az egyik Kőszeg volt.

Némethy Mária

A lakosság reklámfilmekből és óriásplakátokról is találkozhatott a „Nyitok" programmal. A kőszegi Nyitott Tanulási Központ a tíz készség- és kompetenciafejlesztő programja mellett főként nyelvi és számítástechnikai képzéssel fogadta a tanulni vágyókat. Erre van itt igény. Elsődleges cél ugyanis, hogy segítsék a munka világába történő elhelyezkedést és a munkahely megtartását. Tanulnak itt németül és horvátul is felnőttek, de ez érthető is a határ, a két ország közelsége miatt.

Kőszegen összesen 31 csoportot indítottak, a regisztrációk száma meghaladta a 700-at. Napi két-három alkalommal folytak az órák. A kőszegi központ eredménye nagymértékben köszönhető a gesztorintézménynek, a Jurisics-vár Művelődési Központ és Várszínház támogatásának, valamint annak, hogy kitűnő, elhivatott tanárokkal dolgozhatnak, akik tényleg át akarják adni tudásukat, nemcsak „leadnak" egy-egy órát. Így nem csoda: valóságos, élő közösségek szerveződtek Kőszegen.

Itt a tevékenység nemcsak a felnőttképzésre terjedt ki, s még egy érdekesség: a munkatársak maguk is folyamatos képzésben részesültek, s felelősséget vállaltak a környezet rendezésében. A „Zsákot nyitok" akcióval – ötven településen egyszerre – szemétszedési kampányt is szervezett a „Nyitok". A kőszegiek a kamionút melletti 300 méteres útszakasz környékét tisztították meg. Ezen a részen rengeteg szemét volt.

A népszerűvé vált központ befogadta és várja továbbra is a civileket akkor is, ha nem tanulni, hanem csak találkozni szeretnének, egy kicsit beszélgetni. Vendégeskedett így már náluk az Indián Nyár Klub, de volt jogi tanácsadás, és sikeres természetgyógyász előadás is.

A felújított várba legközelebb január 15-én városi véradásra várják a segítő kőszegieket. Ez 9-17 óra között lesz, személyi igazolványt, lakcím- és TAJ-kártyát kérnek, azt vinni kell.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!