Hírek

2014.12.18. 14:33

Karitászos karácsony - Pásztorjáték is volt, nemcsak ajándék

Szombathely - Csütörtökön délben karácsonyi hangulatban a Szombathelyi Egyházmegyei Karitász központjában vendégeltek meg idős, egyedülállókat.

Némethy Mária

Nemcsak ebédet, nemcsak hazavihető ajándékot kaptak azok az idős, egyedülálló emberek, akiket vendégül látott központjában a Szombathelyi Egyházmegyei Karitász. A kemenespálfai Szent Pál Szociális Központ kliensei egy igazi, szívből jövő, körülbelül 20 perces pásztorjátékot adtak elő nekik. Horvátné Kontics Viktória és Némethné Pál Gyöngyi vezetésével szeptember óta készültek a bemutatására. A falvakban összeszedték hozzá a kellékeket, a kucsmákat, a bekecseket, elkészítették az angyalszárnyat, faragtak pásztorbotot, s a Háromkirályok, a pásztorok valóban olyan beleéléssel  mondták el szövegüket, olyan természetes átéléssel, mintha ott lennének Betlehemben, az istállóban, a Szent Családnál. Ugyanezt tették Bogáton, a fővárosi szociális otthonban,  de előadták a pásztorjátékot a Szikla Pszichiátriai Közösségi Gondozó Központ lakóinak is.

- Ezt a karácsonyi megvendégelést, az együttlétet elesettek számára még Győrvári Edit néni találta ki. Úgy kezdődött, hogy valamikor a 90-es évek első felében egy külföldről hazatelepült pap adott 50 ezer forintot, s Edit néni azt mondta, hívjuk meg karácsonyozni az időseket, a magányosakat belőle. Így jöttünk össze egy tál ételre, gyertyafénynél karácsonyi dalokat énekeltünk. Ma is vannak támogatóink, nekik köszönhetően tudtunk megvendégelni eddig 250 embert - hallom Tuczainé Régvári Mariettától, a karitász igazgatójától.

A hagyomány pedig már nem csak Szombathelyen él. Hétfőn Körmenden 60 rászorulót vendégelnek meg, tartanak velük együtt karitászos karácsonyt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!