Jégkorong

2014.12.19. 14:35

A magyar válogatottnak Japánt le kell győznie a bentmaradásért

Dunaújváros - Szünnap volt pénteken a dunaújvárosi divízió I/B-s junior jégkorong-világbajnokságon. A magyar válogatott szombaton 16.30 órakor Japán ellen játssza utolsó mérkőzést. A tét a bentmaradás.

Agárdy Csaba

Kevesen gondoltuk volna a vasárnapi nyitómérkőzés után, amikor a magyar válogatott, igaz, csak büntetőkkel, de jó játékkal 1-0-ra megverte a lengyeleket akik egy évvel ezelőtt még a divízió I/A-ban szerepeltek , hogy a mieinknek kiesési gondjai lehetnek. Sőt, még akkor sem gondoltuk volna, hogy probléma lehet, amikor az ukránoktól büntetők után 4-3-ra kaptak ki a fiainak. Annak ellenére sem, hogy közben volt egy 4-3-as vereség a franciáktól. Ugyanis a mutatott játék alapján nyugodtan lehetett volna akár kilenc pontja is az addig megszerzett három helyett a csapatunknak.

Elég hacsak azt említjük, hogy a lengyelek ellen 57-18, míg az ukránok ellen 55-28 volt a kapuralövés a mi javunkra.

Valami azonban mindig hiányzott. Elsősorban a jó helyzetkihasználás, de nem ártott volna egy kicsit taktikusabban, fegyelmezettebben játszani. És itt álljunk meg néhány mondat erejéig! Válogatottunk tavaly egy osztállyal lejjebb küzdött, vagyis újoncként a bentmaradás kiharcolása lehetett az első számú célja. Ehhez azonban két dologra mindenképpen szükség lenne. Méghozzá a jó kapusteljesítményre, és a fegyelmezett játékra, a minél kevesebb kiállítással való játékra. Nos, ha megnézzük a csapatstisztikákat pont ezen a két a térén állunk a leggyengébben. Kapusposzton 90.43 százalékos védési hatékonysággal ötödik a magyar csapat, csak Japán van mögöttünk 88.15 százalékkal. Az élen a lengyelek állnak 94.74 százalékkal.

Elkeserítőbb a helyzet a kiállítások terén. Válogatottunknak hatvan perce van és ezzel az első a mezőnyben. csak összehasonlításul a lengyelek és a kazahok csak harminchat pontot gyűjöttek össze. Mindig lehet hivatkozni a játékvezetőkre, de azon el kell gondolkodni, hogy legkevesebb kiállításunk a franciák ellen volt tíz perc, míg a legtöbb a kazahok ellen húsz. Az utóbbi pont egy harmadnyi játékidő. Ami igazán fájó, hogy a büntetések nagyrésze felesleges szabálytalanság után született. (Azt nem vonom kétségbe, hogy voltak jogtalan kiállítások és olyanok is, amikor az ellenfél megúszta azt, amit a mi játékosunk nem, de azért a tények makacs dolgok.)

Nem akarok szakmázni, mert mi alapon, de azért időnként a játékfelfogásunkban is néhány érthetetlen dolog, amiről szerintem legkevésbé a hokisaink tehetnek. Mert nem hiszem, hogy a kazahok ellen saját maguktól játszottak sokszor szinte center nélkül. Olyat talán még nem is láttam, hogy a két szélső szenved az ellenfél kapuja körül, míg a center majdnem a kékvonalon helyezkedik el a két védő között. No, de ezeket a dolgokat hagyjuk, nem a mi tisztünk ítéletet mondani

Foglalkozzunk inkább azzal, hogy szombaton Japán ellen a bentmaradás a tét. (Az ázsiaiak is jól kezdték a vébét, hiszen az első fordulóban büntetőkkel megverték a franciákat.)

Visszatérve írásunk elejéhez. Válogatottunk a játékával nem okozott csalódást egyik mérkőzésen sem, sőt, bátran kijelenthetjük, talán csak a kazahok voltak náluk jobbak, a másik három csapatot lejátszották a pályáról, sajnos ez csak három pontot eredményezett.

Szombaton azonban 16.30 órától rendbe lehet tenni a dolgokat, ehhez csak Japán legyőzése szükséges. Hárompontos győzelem esetén, ha a franciák kikapnak az ukránoktól, még a negyedik hely is elérhető lehet.

Címkék#jégkorong

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!