Receptek

2013.12.15. 16:25

Bejgli recept

Olvasónk Talpai Tiborné receptje.

Hozzávalók:

1 kg liszt
0,5 kg margarin
5 dkg élesztő
1,5-2 dl tej
10 dkg cukor
csipet só
4 tojássárgája
1 egész tojás
24 dkg dió
30 dkg mák
40 dkg cukor
kevés tej
citromhéj

Elkészítés

A margarint elmorzsoljuk a liszttel, hozzáadjuk a langyos tejben felfuttatott élesztőt, a cukrot, sót, a tojássárgákat, és jól kidolgozzuk. (Akkor jó, ha elválik az edénytől és a kezünkön sem marad tészta) Letakarva 1 órát pihentetjük. Addig elkészítjük a töltelékeket. A diótöltelékhez 24 dkg diót 20 dkg cukorral és kis tejjel felfőzünk, vigyázzunk, se túl lágy, se túl kemény ne legyen. A máktöltelékhez 30 dkg mákot 20 dkg cukorral, kis tejjel vagy vízzel felfőzünk (én vízzel szoktam, mert szebb színű a mák), reszelhetünk bele citromhéjat, de tehetünk bele mazsolát is, ahogy a család szereti. A pihentetés után 6 részre osztjuk a tésztát,3 mákos és 3 diós lesz belőle, téglalap alakúra sodorjuk és megtöltjük, tepsikbe helyezzük. Még egy órát letakarva pihentetjük, majd megkenjük 1 felvert tojással és még 10 percig pihentetjük. Előmelegített sütőben 200 fokon sütjük,ha nagyon pirulna, állítunk a hőfokon.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!