Kultúra

2014.12.21. 19:25

Teltházas bemutató

Sárkeresztes – Vasárnap, telt ház előtt tartották a Sárkeresztes című könyv bemutatóját. A szerzők nyolcan vannak.

B. Kiss László

Nem megszokott falutörténet a vasárnap bemutatott Sárkeresztes című kötet. A könyv megjelentetését a Horváth Emil vezette Sárkeresztesért Egyesület által elnyert pályázat tette lehetővé tudtuk meg Posch Edétől, a kötet szerkesztőjétől, aki egyben az egyik szerző is. A könyv első, a több mint 800 éves település történetét a török kor végéig feldolgozó tanulmányt Siklósi Gyula, a kiváló régész jegyzi. Gelencsér József, a tudományág rendkívül nagy tudású művelője a falu néprajzából villant fel néhány mozaikot. Weimper Zoltán a térségben zajló hosszadalmas és súlyos, második világháborús harcokat ismerteti. A könyv közli több, idősebb sárkeresztesi rövid visszaemlékezését is, melyek nem nélkülözik a megrendítő epizódokat sem.

A kötetben interjú olvasható továbbá Krähling Jánossal, akit 1999 óta immár negyedszer választottak meg Sárkeresztes polgármesterének. A könyv lapjait forgatva számtalan érdekességgel találkozunk: ilyen például a református és a katolikus egyházközség történetét bemutató oldalakon annak az elbeszélése, hogy az 1980-as években illegálisan létesítették a faluban a Szent Borbáláról elnevezett katolikus kápolnát... A könyv megidézi a község két díszpolgárának, a sárkeresztesi születésű vadászíró, Bársony István, illetve Csomasz Tóth Kálmán református lelkész alakját, és elmeséli a parkerdő történetét is, melyet egy vállalkozó ajánlott fel a köz számára.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!