A történelem 3 hátborzongató rejtélye

Vajon tényleg jártak idegenek a Földön? Mi a titka a rejtélyes Bermuda-háromszögnek? Íme, a magyarázatok.

Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Bár a tudomány és a technika fejlődésének köszönhetően egyre több olyan kérdésre kapunk választ, mely évszázadok óta foglalkoztatja az emberiséget, számtalan rejtély vár még arra, hogy megfejtsék.

Néhány magyarázat természetesen már napvilágot látott, és többségük igaznak bizonyult. Íme, három további hátborzongató rejtély és magyarázataik.

Valóságos mítosz: a Szent Grál

Annak ellenére, hogy neves történészek és kutatók szerint a Szent Grálhoz fűződő történetek a legenda körébe tartoznak, sokakat a mai napig nem hagy nyugodni a szent kehely rejtélye.

Vajon valóban Jézus vérét tartalmazta? Esetleg annak bizonyítéka, hogy Jézus mégis halandó volt, isteni tulajdonságok nélkül?
Tény, hogy számos mítosz kötődik hozzá. Ezek egyike szerint a Szent Grál nem más, mint egy szív alakú kehely, amelyből Jézus az utolsó vacsorán ivott, és amelyet a vacsora után arimateai József rejtett el. Egy másik feltételezés szerint ezzel a kehellyel fogták fel a keresztre feszített Jézus vérét, majd a templomos lovagok őrizték évszázadokon át. Egy harmadik úgy tartja, hogy arimateai József ebből itatott Jézussal merevgörcsöt okozó italt a kereszten, majd miután mindenki halottnak vélte, Mária Magdolnával megszüntették a szer hatását, és mindhárman Dél-Franciaországba menekültek.

A legnépszerűbb magyarázat szerint a Szent Grál a zsidók és Isten között köttetett szövetség, valamint a tízparancsolat iratait őrzi, mégpedig egy láda formájában, amit egyesek a Frigyládával azonosítanak.
A Szent Grálhoz fűződő legendák magyarázatául számtalan bizonyíték szolgál, a történészek szerint azonban egyik sem állja meg igazán a helyét. Az egyetlen, amely igazolná a létét, maga a Szent Grál lenne - ennek megtalálására azonban a kutatók szerint kevés az esély, lévén, hogy azt sem tudják, egyáltalán létezett-e valaha.

A hátborzongató Bermuda-háromszög

A Bermuda-háromszög, avagy az Ördög háromszöge az 1960-as években került igazán az érdeklődés középpontjába, holott már Kolumbusz Kristóf is beszámolt arról útinaplójában, hogy a területen áthaladva különös eseményeknek volt tanúja.

A Florida keleti partja, Puerto Rico és a Bermuda-szigetek alkotta háromszög kétségkívül az egyik legrejtélyesebb pontja a Földnek. Csak az elmúlt században számtalan hajó és repülőgép tűnt el a területen, többnyire kedvező időjárási viszonyok mellett, ráadásul közismerten tapasztalt és gyakorlott pilótákkal és kapitányokkal a fedélzeten.
Bizonyítható és teljes mértékben elfogadható magyarázat a mai napig nem született a Bermuda-háromszög rejtélyére, számtalan feltételezés látott azonban már napvilágot.

Egyesek szerint a titokzatos eltűnéseknek, valamint a műszerek meghibásodásának hátterében a tenger alatt működő vulkanikus tevékenységek, illetve az azokhoz kötődő metángáz-képződés áll. A metángáz-buborékok ugyanis jelentős mértékben csökkentik a víz sűrűségét, amelynek hatására könnyen elsüllyedhetnek a hajók. A metángáz a repülőgépek műszereinek meghibásodására is magyarázatot adhat: a gáz mágneses hatást idézhet elő, amely képes összezavarni az elektromos készülékeket.
Bár a metángáz elmélete az, ami leginkább megállja a helyét, nem egy feltételezés született már a térségben gyakran kialakuló, igen erős, ugyanakkor annál rövidebb ideig tartó viharokról, amelyekkel szintén magyarázhatóak a különös eltűnések. Vajon a Kolumbusz útinaplójában feljegyzett vörösen égő gömb is ezt támasztja alá?

A titokzatos roswell-i eset

1947 júliusában azonosítatlan repülő tárgy zuhant le az új-mexikói Roswell városa mellett. Az esetnek számtalan szemtanúja volt, többek között egy pilóta is, Kenneth Arnold, aki látott elrepülni három ismeretlen tárgyat a washingtoni Cascade-hegység felett, közel háromezer méteres magasságban.

A helyi lap, a Roswell Daily Record 1947. július 8-i címlapja.

Hasonló, 2600 km/h-s sebességgel repülő járműveket - amelyek ezzel jóval meghaladták a kor legmodernebb repülőgépeinek teljesítményét - ugyanebben az időpontban az ország más részein is észleltek.

Az amerikai hadsereg az eset után nem sokkal elismerte az egyik repülő csészealj lezuhanásának tényét, majd azt is, hogy a roncsok a birtokukba kerültek. 24 órára rá azonban cáfolták a hírt, és bejelentették: csupán az egyik kísérleti ballon zuhant le Roswell mellett, amelyről később - egy 1994-ben, politikai nyomásra készített jelentésben - azt állították: egy szupertitkos katonai hadművelet részeit képezték, céljuk pedig a szovjet atomkísérletek utáni kutatás volt.

Csakhogy 2007 nyarán nyilvánossá vált annak a 2006-ban elhunyt Walter Haut nevű tisztnek a vallomása az esettel kapcsolatban, aki a Roswell melletti katonai támaszpont sajtókapcsolati ügyeit intézte, és aki a két, egymásnak ellentmondó nyilatkozatot kiadta. A vallomás igazolni látszik az idegen űrhajók létezését, elismeri ugyanis, hogy a ballon csupán fedősztori volt, célja pedig az, hogy elterelje a figyelmet egy olyan területről, ahol egy másik repülő tárgy is lezuhant, jelentősebb roncsokat hagyva maga után.

Dilemma podcast

A Dilemma a femina.hu podcastje, mely minden adásban egy-egy megvitatást érdemlő témát jár körbe. A legújabb epizódban arról dilemmázunk, hogy miért ülünk fel a legfrissebb trendekre, miért követjük megszállottan a divatirányzatokat, valamint a fogyasztás és a reklámvilág pszichológiájának is a mélyére ástunk. Pintér Ada beszélget Márton Szabolccsal az Indamedia csoport ügyfélélmény igazgatójával, és Kazár Zalán Kristóffal a Femina újságírójával.

Promóció

Bár Walter Haut nyilatkozata alaposan felkavarja a roswell-i eset körüli port, bizonyíték, legalábbis publikus, a mai napig nincs az idegen repülő tárgyak lezuhanására.

Ezt is szeretjük