Gazdaság

2015.01.04. 11:10

Többet fizetnek a kukoricáért

Hektáronként kilenc tonnás átlagterméssel fizettek Fejérben a kukoricatáblák. A 97 ezer hektáros terület többségét már betakarították a gazdák, csak 7-8 ezer hektárra tehető az a terület, ahol lábon van a termés.

Dávid Erzsébet

- A még aratatlan részeken annyira átázott a talaj, hogy nem bírja el a gépeket, a munkával várni kell addig, amíg kopogósra fagy a föld - tudtuk meg a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara megyei elnökétől.

Kiss Norbert Ivó tájékoztatása szerint a gazdák bő termés feletti örömét azonban némileg csökkenti, hogy a kukoricák egy része toxinfertőzést szenvedett, s a fertőzött szemek nem használhatók fel, nem adhatók el. Ugyanakkor jó hír, hogy a korábbihoz képest nőttek a felvásárlási árak, már 42 ezer forintot is megadnak a kukorica tonnájáért.

A legtovább tartó őszi mezőgazdasági munkával, a mélyszántással jó ütemben haladnak a gazdák, megyeszerte mintegy 20 ezer hektár vár már csak ekére, de a felszántatlan terület nagy részén ugyanaz a helyzet, mint a még törésre váró kukoricatáblákon, a talaj annyira átázott, hogy elsüllyednének rajt a munkagépek.

A gazdák reménykednek abban, hogy megkeményedik az idő.

A tartós fagyra azért is szükség lenne, hogy elpusztuljanak a különböző rovar-és gomba kártevők. Az eddigi enyhe telet ugyanis oly mértékben túlélték , hogy egyes őszi vetésű árpatáblákon már megjelent a gombafertőzés. Ezért ha az időjárás nem változik, rövid lesz csak a gazdák téli pihenője, ugyanis már az újesztendő első napjaiban meg kell kezdeniük a kártevők elleni védekező permetezést.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!