Répcelak

2015.01.04. 15:06

Megvennék az Ajkay-kastélyt az evangélikus egyházzal közös intézmény számára

Répcelak – Még nem fogadta el a képviselő-testület az idei évi költségvetést, de egy fejlesztési kívánságlistáról már tárgyaltak a képviselők.

Némethy Mária

– 2015 a tervezés éve lesz Répcelak számára – hallottuk Szabó József polgármestertől.

A képviselők több tervről, egy kívánságlistáról tárgyaltak utolsó ülésükön. Ezen ott van a temetőben 20 urnasír kialakítása, közvilágítás tervezése, a fedett piac épületének tervezésére tervpályázat kiírása, a József Attila utca szélesítésének (kerékpárút, földkábel, zárt csapadékvíz-elvezetés) terveztetése, a hulladéktelephez gázkinyerő kút építése (a hulladéktelep egységes környezethasználati engedélyében 2015. április 30. a határidő a gázfigyelő kúton történő első mérés elvégzésére), a Széchenyi utcában járda és kerékpárút építése, a régi cukrászda, a Radó-ház megvétele, a városból nagyon hiányzó sportcsarnok terveinek kidolgozása, az Ady utcától a Petőfi Sándor utca 56. számú házig húzódó közterület parkosítása (ez tartalmazza az építés előkészítési munkákon belül a bontásokat, a teljes talajcserét, humuszterítést, építési munkákon belül fém ágyásszegély kialakítását, négy kapubejáró aszfaltozását, növénytelepítést), a Bartók Béla utca és a Hunyadi utca között létesülő kerékpárút melletti füves közterület parkosítása, a Hunyadi utcából nyíló új utca terveinek elkészítése, az iskola vizesblokkjának felújítása, az Úttörő utcai kandeláberekre karácsonyi fényvilágítás, tartóval oszlopcsatlakozó dobozokkal. Répcelak településfejlesztési koncepciójának és integrált városfejlesztési stratégiájának elkészítése is nagyon fontos feladat lesz 2015-ben.

Szabó József az Ajkay-kastélyt mutatja, ezt venné meg a város. Fotó: Ungere Tamás

Néhány az idei répcelaki fejlesztési tervek közül. Ami biztos: az 50 millió forintba kerülő kerékpárút építése – amint az időjárás azt megengedi –, tavasszal azonnal elkezdődik majd a bicajosok örömére.

– Nagyon szeretnénk megvásárolni az Ajkay-kastélyt, erről tárgyalunk már egy ideje az ingatlan tulajdonosával. Ha meg tudjuk vásárolni, akkor az evangélikus egyházzal összefogva annak közös hasznosításában gondolkodunk, szociális létesítményt szeretnénk kialakítani benne – mondta el a polgármester.

A tulajdonos utolsó árajánlata 2014. december 1-jén érkezett meg a répcelaki polgármesteri hivatalba, abban 20 millió forintos eladási összeg szerepel.

– Kértem a kastély megvételéről szóló előterjesztés újratárgyalását a testülettől, és azt is, hogy igenlő döntés esetén adjon felhatalmazást 17 millió forint maximális összegig új ajánlat megtételére – hallottuk Szabó Józseftől.

Újratárgyalták az ügyet, a tulajdonosnak a levelet hamarosan postázzák.

A kastély nincs túl jó állapotban. Répcelak központjában a 86-os út mellett található, 3925 négyzetméteres területen fekszik. A kastély alapterülete 722 négyzetméteres, emeletes. Az udvaron őspark van, a kastélyhoz öt garázs tartozik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!