Életmód

2015.01.04. 19:19

Gyógyszerek és autóvezetés

A járművezetői képességet a vénymentes gyógyszerek is befolyásolhatják. Adott esetben ez veszélyes, és baleseti helyzeteket is okozhat.

Bárki, az "úrvezetők", a hivatásos busz-, villamos-, vonatvezetők, kamionsofőrök, pilóták, vagy a magasban dolgozók számára fontos tudnivaló, hogy egyes, vény nélkül is kapható gyógyszerek álmosságot okozhatnak – tudtuk meg Székely Gábor szakorvostól, az Egészségkalauz internetes portál főszerkesztőjétől.

Természetesen a vénynélküli gyógyszerek alkalmazásának is vannak kockázatai. Ezek közül az egyik a gépjárművezetésre gyakorolt hatás. Előfordulhat, hogy rövid időn belül jelentkezik és lecseng a hatás, de a lassú felszívódású készítményeknél hosszú ideig is eltarthat. Egyes esetekben a másnapossághoz hasonló érzést kelt az illetőben, és valóban még másnap is érezhető ez az elhúzódó hatás.

Egyébként is fennálló alvászavar mellett a gyógyszer okozta álmosság még fokozhatja ezt a problémát a nappali álmosság- és fáradtságérzés felerősödhet. A volán mögött álmosnak lenni pedig igen veszélyes. A jó gyógyszerválasztás titka a betegtájékoztatóban leírtak figyelembe vétele. Más gyógyszer egyidejű szedésével, ha a hatóanyag azonos, akkor a járművezetésre gyakorolt esetleges álmosító hatás éppúgy összeadódhat, mint minden egyéb hatás és mellékhatás. A tájékoztatóból az is kiderül, hogy mikor nem javasolt a gyógyszer szedése, vagy mikor kell abbahagyni a kezelést. Ennek tisztázására érdemes orvossal, egészségügyi szakemberrel konzultálni. Feltüntetésre kerül általában, hogy a gyógyszer kölcsönhatást mutat-e alkohollal, nyugtatókkal, egyéb álmosító, központi idegrendszeri működést mérséklő hatású szerekkel. Ha mindezek szerepelnek a betegtájékoztatóban, és mindenütt említésre kerül a fokozottabb álmosság, fáradtságérzés, érdemes átgondolni, és másik vénymentes gyógyszert keresni ugyanolyan főhatás mellett. Bizonyára találunk olyan szert, vagy kombinációt a vénymentesek között, amely nem befolyásolja a gépjárművezetői képességeket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!