Hírek

2015.01.05. 15:30

Nem lesz idén új adó Vasváron

Nem tervezi új adó bevezetését a városi önkormányzat 2015-ben. Fő feladatának a futó beruházások befejezését, a 2020-ig tartó nagy beruházások előkészítését tartja. Milyen problémákat kell megoldani idén?

Merklin Tímea

Habár a helyi adóztatásról szóló törvény felhatalmazást ad az önkormányzatoknak, hogy rendelettel helyi adókat és 2015. évtől települési adókat vezessenek be, a vasvári önkormányzat képviselő testülete úgy döntött, nem vezet be új adót.

– Nekünk elég az a körülbelül 200 milliós nagyságrendű adóbevétel, ami a magánszemélyek kommunális adójából (5 millió 605 ezer forint) és a helyi iparűzési adóból (182 millió 539 ezer forint) 2014-ben bejött, és 2015-ben is várható. Kérdés persze, hogy mennyit hagy nálunk az állam – tudjuk meg Tóth Balázs polgármestertől. – Meglátjuk, a többi önkormányzat mit lép, illetve az anyagi helyzet esetleg mit kényszerít ki.

Tóth Balázs polgármester: „Nekünk elég az a 200 milliós nagyságrendű adóbevétel, ami bejön” (Fotó: Merklin Tímea)

Vasváron a 2015. év egyik legnagyobb megoldandó problémája a csapadékvíz elvezetés lesz, még nem látszik, hogy a környezetvédelmi vagy a területi operatív programban lesz-e rá forrás, a polgármester vélekedése szerint az utóbbi ad majd számukra lehetőséget.

A termálkútfúrási projekt 2015-ben megvalósul, már azt tervezik, hogy hosszú távon hogyan lehet a termálvízre építeni, amely a távfűtést teszi majd gazdaságosabbá. A távfűtés hálózatán vannak a közintézmények és a belvárosi magánlakások egy része, további magánlakások is rákapcsolódhatnak. A termálvíz további hasznosítási lehetőségei közt van a kertészet létrehozása és szálloda rátelepítése.

Vasvár önkormányzata idén is részt kíván venni a Vasi Hegyhát Önkormányzati Társulás munkájában. A társuláson keresztül zajlik a szociális- és gyermekjóléti alapszolgáltatások és az orvosi ügyeleti feladatok ellátása. Gondot jelent ezen feladatok működési hiánya, az önkormányzatoknak egyre nehezebb finanszírozni. Az alacsony lakosságszám miatt az állami támogatás és az egészségbiztosító finanszírozása kevés, az alapfeladatokat, az ügyeleti órákat viszont biztosítani kell. Ezek kötelező önkormányzati feladatok maradtak.

– Az egészségügyi alapellátás problémája, hogy átalakul az állam és az önkormányzat közti feladatmegosztás. A járás viszi tovább a szociális ügyet, nem tudni, hogy átveszi-e (idén vagy jövőre) az építésügyet is. A szociális juttatások kérdésében sem látni még tisztán: ha az állam ebből kivonul, mit tudunk vele helyben kezdeni – mondja a polgármester, aki összefoglalóan így fogalmaz:

– Jó lenne, ha letisztulnának az önkormányzati működés feltételei, ezt várjuk 2015-től.

 

Többen a csatornára

A városban a tavaly befejeződött szennyvízcsatornázás lehetővé tenné, hogy a lakók rákössenek, de sokan még mindig nem tették meg, pedig egyre nagyobb gond a folyékony hulladék elszállításához vállalkozót találni. A városvezetés kéri a lakosságot, hogy kössenek rá a szennyvízcsatorna korszerű rendszerére, ne járművel vitessék el a szennyvizet.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!