Belföld

2015.01.02. 17:00

Időjárás-jelentés

Várható időjárás az ország területén kedd estig:

A késő esti órákig a Dunántúlon és a Duna-Tisza közén még több helyen várható havazás, havas eső, majd megszűnik a csapadék, és észak felől csökken a felhőzet, reggelre az ország nagy részén már kiderül az ég. Kedden napközben jobbára derült vagy gyengén felhős, napos időre számíthatunk, legfeljebb a Tiszántúlon lehetnek felhősebb tájak, de csapadék ott sem várható. Az északnyugati szél a Tiszántúl és a nyugati, délnyugati megyék kivételével hétfőn még többfelé megerősödik, helyenként viharossá fokozódik, kedden már csak a Tiszántúlon és északkeleten fordulhatnak elő erős széllökések.

A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában -1, -8 fok között alakul, de a havas, derült, szélcsendes tájakon -10 foknál is hidegebb lehet.

A legmagasabb nappali hőmérséklet kedden -2, +3 fok között valószínű.

Az időjárási helyzet Európában

Kelet-, Északkelet-Európa felett többközéppontú ciklon helyezkedik el. Területén sok a felhő, többfelé havazik, néhol eső, havas eső is előfordul. Ugyancsak ciklon található Izland térségében, ennek hosszan elnyúló, hullámzó melegfrontja egészen az Alpokig húzódik. A frontzóna mentén borult az ég, többfelé fordul elő csapadék, eső, havas eső, hó vegyesen. Ugyanakkor Nyugat-, Délnyugat-Európa felett anticiklon húzódik, amelynek köszönhetően arrafelé hosszabb-rövidebb időre kisüt a nap. A hőmérséklet csúcsértéke az Urál előterében és a Skandináv-félsziget keleti részén -5 fok alatt, a nyugati felén 0 fok körül alakul. A szárazföld középső részén és a Kelet-európai-síkság déli vidékén kevéssel fagypont feletti értékeket mérnek. A kontinens legmelegebb pontja továbbra is a Földközi-tenger nyugati medencéje, ahol többnyire 13, 21 fokig melegszik fel a levegő.

A Kárpát-medence időjárását hétfőn a fent említett melegfront, és az azon fejlődő hullám alakítja, amely mögött kedden már ismét szárazabb, hidegebb levegő érkezik fölénk.

Zalaegerszeg és Zala megye településeinek részletes időjárása

Szombathely és Vas megye részletes időjárása

Veszprém megye településeinek részletes időjárása

Székesfehérvár és Fejér megye részletes időjárása

Dunaújváros és környéke időjárása

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!