Hírek

2015.01.05. 15:40

Eljött a karácsonyfák alkonya

A hagyomány szerint vízkeresztig állnak a feldíszített karácsonyfák, sokan azonban már most megszabadultak tőlük.

Budai Dávid

Egyre több kidobott karácsonyfát látni a hulladékgyűjtőkben. Ez jelzi, hogy elérkezett vízkeresztet napja. A magyar hagyomány szerint ugyanis vízkereszt napjáig áll a karácsonyfa az otthonokban. Sokan nem ezért, hanem a helyhiány és a tűlevelek hullása miatt döntenek úgy, hogy megválnak az ünnep ékétől.

Kedden van vízkereszt: egyre több a kidobott karácsonyfa (Fotó: Unger Tamás)

Nagy Eszter, aki projektmenedzserként dolgozik a Savaria Szimfonikus Zenekarnál elmondta, mindig a karácsonyt követő második héten dobják ki a fenyőfát. Döntésüknek praktikus okai vannak, általában ugyanis eddig bírják a fák tűlevelei. Idén, mivel nem hullik annyira, nem dobták még ki, de a héten minden bizonnyal sor kerül erre. Eszter a karácsonyfát minden dísztől megszabadítja, mielőtt kidobná, mivel ezeket minden évben saját kezűleg készíti. A fa idén minden bizonnyal a család macskájának fog leginkább hiányozni, mivel Bella előszeretettel mászik fel rá.

A magyar vízkereszt kifejezés a víz megszenteléséből ered. Nem véletlen az sem, hogy éppen ezen a napon van Gáspár, Menyhért és Boldizsár névnapja. A vízkereszt ünnepét ugyanis háromkirályok ünnepének is nevezik, mivel a hagyomány szerint ekkor látogatta meg a három király a megváltót.

Január hatodika egyben a báli szezon kezdete is, ezen a napon kezdődik a farsang.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!