Hírek

2015.01.05. 19:50

Lépésről lépésre Vas megyéért

Arra kértük megyénk országgyűlési képviselőit, hogy értékeljék az elmúlt esztendőt. A 2015-ös év terveit is megosztották a Vas Népe olvasóival.

Vas Népe

Illusztráció az ülésteremből: A Vas megyei országgyűlési képviselők parlamenti munkájuk során tavaly is sokat tettek azért, hogy a megyénk fejlődjön: óvodák, közösségi terek, egészségházak épültek. Szombathelyen elkezdődött a Művelődési és Sportház felújítása, a Haladás sportkomplexum fejlesztése hamarosan látványos szakaszba ér (Fotó: MTI / Kovács Attila)

ELTÖRÖLT ADÓSSÁG

Hende Csaba honvédelmi miniszter, országgyűlési képviselő sikeresnek tartja az elmúlt évet. Mint mondta, fontos momentum volt a tavalyi év elején, hogy a kormány eltörölte a baloldali városvezetés által felhalmozott adósságot, mintegy 18 milliárd forintot.

– A felszabaduló belvárosi Epcos-telephelyen fogja a város kialakítani a duális rendszerű mérnökképzésnek az infrastruktúráját – mondta Hende Csaba, kiemelve, hogy a gépészmérnökképzés korszakos jelentőségű, és meghatározza a város gazdaságának következő időszakát. – Fantasztikus ipari konjunktúra zajlik már ötödik éve Szombathelyen. A termelés hatalmas mértékben nő és korszerűsödik. Húsz éve nem volt ilyen magas a munkába állók száma, országosan 7 százalék alá csökkent a munkanélküliség. Számos felújítás kezdődött Szombathelyen. Gondoljunk csak a Művelődési és Sportház felújítására, az impozáns munkára a Csónakázótónál. A Haladás sportkomplexum fejlesztése a következő évben látványos szakaszba ér, és tizenkét szakosztálynak biztosít megfelelő edzési körülményeket. Hende Csaba elmondta, a tavalyi esztendő utolsó kormányülésén döntöttek arról, hogy Szombathely 800 millió forint készpénzbeli forrást kap a fedett uszoda rekonstrukciójára, bővítésére. Döntés született, hogy 5 milliárd forintot biztosítanak a Szent Márton-terv végrehajtására. Hende Csaba beszámolt arról is, hogy több mint 1 milliárd forintot biztosítanak arra, hogy a város megmentse a hatszáz embert foglalkoztató Styl ruhagyárat.

MUNKAHELYTEREMTÉS, GAZDASÁGFEJLESZTÉS

Nem volt rossz a 2014-es esztendő – mondta V. Németh Zsolt államtitkár, országgyűlési képviselő, aki tavaly ünnepelte a harmincadik házassági évfordulóját. Megszületett az első unokája, és ötödik alkalommal nyerte meg az országgyűlési választásokat.

Úgy látja, sokszínű volt az év, mind a programokat, mind a választókörzetét gazdagító beruházásokat tekintve.

– Szimbolikus utakat adtunk át, gondoljunk csak a Felsőszölnök–Kétvölgy közötti vagy épp Kercaszomornál a határon átnyúló utakra – mutatott rá a képviselő. Kiemelt jelentőségűnek nevezte a vasvári szennyvízcsatorna kiépítését is. Szólt a kisebb településeket érintő fejlesztésekről is: tucatszám újultak meg a templomok és a művelődési házak, egyebek mellett Csehimindszenten, Kerkáskápolnán, Püspökmolnáriban, Szentpéterfán és Vasszécsenyben is. A sport területén is jelentős fejlesztések valósultak meg, elkészült a műfüves pálya Jánosházán és Vasváron, valamint a körmendiek álma is valóra vált, kibővült, megújult a sportcsarnok 2014-ben.

– Hatvanöt településen kaptak új járművet a falugondnokok, civil szervezetek, polgárőrök, de olyan jeles alkalmakra is emlékezhetünk az elmúlt esztendőből, mint az akadálymentesített sétaút átadása a Jeli Arborétumban. A képviselő örömét fejezte ki, hogy folytatódott az iparfejlesztés Szentgotthárdon, és csökkent a munkanélküliség az egész választókörzetben. A képviselő kiemelte azt is, hogy a helyi kezdeményezések egyre népszerűbbek lesznek a lakosság körében, ilyen például a Viszákról kiinduló Tündérkert program, amely a gyümölcsfajták megmentésére irányul. – Örömteli látni, hogy az emberek szeretnek polgári életet élni: 2014-ben a Körmendi Fúvószenekar újévi koncertje nyitotta az évet, akkor még a régi sportcsarnokban. Ahogy tavaly, idén is több ezer ember vett részt a hangversenyen, immáron a megújult épületben – emlékeztetett a képviselő. Mint mondta, a következő időszakban az új uniós fejlesztési ciklusnak köszönhetően még nagyobb hangsúlyt fektetnek a munkahelyteremtésre, a gazdaságfejlesztésre, és még inkább a figyelem középpontjába kerülhetnek a környezetvédelmi fejlesztések, például a hulladékok újrahasznosításának a kérdése is.

SZINTE MINDEN HÉTRE JUTOTT EGY AVATÓ

– Körzetemhez hetven falu és hét város tartozik – mondta az évértékelés elején Ágh Péter, Vas megye 2. számú választókerületének országgyűlési képviselője. Kiemelte, öröm volt úgy járni a településeket, hogy szinte minden hétre jutott egy átadás.

– Az újságolvasók ebből csak a szalagátvágást látták. Azonban mindebben rengeteg munka volt, hiszen a támogatást meg kellett szerezni, a beruházásnak létre kellett jönnie – húzta alá a képviselő, kiemelve, hogy a projektek komoly összhangot igényeltek az országgyűlési képviselő és az adott önkormányzat között. A képviselő büszke rá, hogy a munkájuk eredményeképpen számos faluban születhettek újjá templomok, óvodák, közösségi házak és terek. A városokban uniós és kormányzati támogatásoknak köszönhetően több beruházásra került sor. – Bükön például a Csodaország Óvoda megnyitóján, Vépen a művelődési ház avatóján, Csepregen a játszótér és a közösségi tér átadóján, Répcelakon pedig a városon áthaladó főút felújításakor örvendhettem együtt a helyi polgárokkal – sorolta az eredményeket a képviselő. – Jó barátomnak, Rudolf Wiednernek köszönhetően Celldömölk is egyre rangosabb helyet vív ki magának a fürdővárosok között – mondta, hozzátéve, hogy Sárvár dinamikus fejlődése tovább folytatódott, az új Posta tér ennek egyik jelképe. Kőszegen megépült az Egészségház, tovább folytatódott a vár felújítása és elkezdődött a Kreatív Város Stratégia megvalósítása.

– Feladatunk 2015-ben is az, hogy együtt sikeressé tegyük szeretett megyénket – összegezte a képviselő.

MÁSODIK ERŐ LETT A JOBBIK MEGYÉNKBEN

Mozgalmas esztendő áll a Jobbik mögött – hangsúlyozta Bana Tibor. Ő az egyetlen vasi ellenzéki képviselő a parlamentben, a Jobbik listájáról jutott be az országgyűlésbe. Mint mondta, pártja 2014-ben egyértelműen második erővé, a Fidesz első számú kihívójává lépett elő. – Vas megyében az országgyűlési voksoláson még csak a körmendi választókerületben, az európai parlamenti és az önkormányzati választásokon viszont már az egész megyében magunk mögé utasítottuk az MSZP-t – húzta alá a képviselő, aki szerint ez is bizonyítéka annak, hogy van jövője a becsületes, következetes és értékelvű politizálásnak. Szavai szerint a Fidesz-KDNP visszaélt a kétharmados többségével, amit egyre többen ismernek fel.

– A kormányon belül és a kormánypártok soraiban kaotikus állapotok uralkodnak, ezt bizonyítja, hogy Hende Csaba miniszterként nem volt tisztában a kabinet útdíjjal kapcsolatos elképzeléseivel – fejtette ki a képviselő, majd hozzátette: a jelenlegi kormány megbukott, méltatlan az ország vezetésére, a baloldali pártok pedig teljesen alkalmatlanok erre, a saját házuk táján sem tudnak rendet tartani, így a Jobbik az egyedüli hiteles alternatíva a Fidesszel szemben. – Az idei év a kormányzati szerepre való felkészülésünkről fog szólni – osztotta meg Bana a jövővel kapcsolatos terveket, majd ígéretet tett, 2015-ben folytatni fogja a tisztességes, lelkiismeretes parlamenti munkát. Egyúttal köszönetet mondott a támogatásért. Hangsúlyozta, ezentúl is számíthatnak rá a Vas megyében élők.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!