Hírek

2015.01.06. 10:16

Amikor még Alkotmány volt az utca neve

Szombathely – Egy, a Fortepan oldalán a Váti Építésügyi Dokumentációs és Információs Központ Tervtára által megosztott 1974-es felvételt hasonlítunk össze egy napjainkban megörökített fotóval.

Kelemen Attila

A két képen az állandóságot a Szily János szobor, valamint a mögötte található épület jelenti. A szobrot 1909-ben Tóth István szobrászművész készítette. A karosszékében ülő püspök bronz szobra mögött található az Eölbey-ház, amely ma már műemlék épület. Eölbey János kanonok megrendelésére, Hefele Menyhért osztrák építész tervei alapján Anreith János György építette 1796 és 1800 között. Az 1945-ig préposti palotaként működő épület később a városi zeneiskolának, 1968-tól a Forradalmi Múzeumnak adott otthont. A rendszerváltás után újra az egyház kezelésébe került. A Berzsenyi tér északi részét a köznyelvben Templom térnek is nevezik, amelynek a folytatása a Szily János (korábban Alkotmány) utca. Az előző név sem véletlen: itt található a járásbíróság épülete (a korabeli kép bal szélén a háttérben).

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!