Kultúra

2015.01.06. 14:25

Szívügyük a Balaton védelme - Fotókiállítás a Nők a Balatonért Egyesület életéből

Balatonrendes - A Nők a Balatonért Egyesület helyi csoportja fennállásának tízéves évfordulója alkalmából a közelmúltban fotókon mutatta be eddigi tevékenységük sikereit, eseményeit a balatonrendesi kultúrházban.

Perger Katalin

A hagyományokhoz híven, hatodszor valósult meg ez a kezdeményezés a Nabe-csoport részéről, amely évek óta színfoltja karácsony táján a falu kulturális életének. Minden jeles évforduló nemcsak az emlékezés, hanem az értékek számbavétele is. Az idén a tizedik évfordulós történet látható a táblákon, az egyik oldalon a helyi jellegű, a másik oldalon a többi településsel közös programok. Visszakanyarodva a múltra: 2004. február 19-én alakult meg a csoport, a falu lakosságához viszonyítva szép számmal, 28 fővel. Az akkori polgármester, Gáspár István összehívta a település lányait, asszonyait. Vendégként meghívta Simonné Zákonyi Tünde akkori elnököt és a füredi Pálfi Ferencnét, valamint a szomszéd település képviselőit . A megalakulást segítette, hogy nagy szeretettel és szívhez szólóan beszéltek a munkájukról, a Balatonról, a tó védelméről, amelyet szívügyüknek tekintettek. Ezek után döntöttek a helyi csoport létrehozásáról, hogy ők is kivegyék a részüket e nemes feladatokból.

Müller Mária révfülöpi tanárnő szaval. A képanyag csak töredéke a meglevő dokumentumoknak (Fotó: Perger Katalin)

Kezdetektől fogva Kalász Istvánné, Piroska a csoport vezetője, az alapító tagok többsége ma is aktívan kiveszi a részét a feladatokból, amelyek bőven akadnak. Céljaik világosak; a Balaton kulturális örökségének megmentése az oktatás, a nevelés és az ismeretterjesztés eszközeivel. Koncertek szervezése, falunapok, nyugdíjas rendezvények, téli ismeretterjesztő estek, szavalóversenyek, kiállítások teszik mozgalmassá a helyi programokat, de kiteszik a lelküket és sikeresen szerepelnek a környező települések rendezvényein.

A Nabe tagok nem feledkeznek meg a gyermekekről sem, hiszen elhívják hozzájuk a Mikulást. A kisgyermekes családok megkaphatták a Vigyázz Rám! társasjátékot, a Víz Napi Balcsi Party nemcsak a kis csónak vízre bocsátásáról szól, hanem hogy a pálkövei strandon összeállított feladatok kapcsán játékosan sajátítsák el a tó szeretetét és vigyázzanak értékeire.

A kiállítást Pergerné Kovács Katalin nyitotta meg. Köszöntő beszédében elmondta, hogy illik megköszönni az alapítóknak,a mai tagoknak, az elmúlt éveket és bizalommal nézni az egyesület újabb tíz éve elé. Az idő észrevétlenül rohan el az ember felett, mégis a rendesi hölgyek töretlen kedve, lendülete az, ami viszi előre e nemes cél megvalósulását, amiért élnek és dolgoznak.

A kiállítás képanyaga csak töredéke a meglevő dokumentumoknak, amely a csoport vezetőjének fáradhatatlan szervező és ténykedő, évtizedes fotómunkáját dicséri.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!