Hírek

2015.01.06. 15:45

Hadüzenet a kilóknak - Meddig tartjuk az újévi fogadalmunkat?

A karácsonyi habzsi-dőzsi hatását mindenki érezheti magán, ezért sokan vonulnak önként az ünnepek végeztével az edzőtermekbe, hogy hadat üzenjenek az elmúlt hetekben felszedett plusz kilók ellen. A személyi edzők szerint a többség lelkesedése hamar alábbhagy, ezért többre van szükség egy újévi fogadalomnál.

Lisztmayer Zsófia

A karácsonyi ünnepek során a különböző húsok, rántott halak, a töltött káposzta és a rengeteg sütemény elfogyasztásával annyi kalóriát vittünk be szervezetünkbe, hogy az szinte sokkot kapott, a felesleges energia pedig zsírszövet formájában raktározódik. A bőséges eszem-iszom során kisebbségben vannak azok, akik már az ünnepek alatt is odafigyelnek a bevitt étel és ital mennyiségére, a legtöbben azonban az új év első időszakát szánják arra, hogy a felszedett kilóknak búcsút intsenek.

Az újévi fogadalom csak néhány hónapra szól?

Dancsecs Edina, egy körmendi edzőterem tulajdonosa és óraadója elmondta: évek óta az a tapasztalat, hogy januárban megugrik a mozgásra vágyók száma.

– A januári, februári időszak a legforgalmasabb az évben. Az állandó vendégeink mellett megjelennek azok, akik például újévi fogadalmuk betartása miatt keresték fel az edzőtermet, és vannak olyanok is, akik korábban már jártak hozzánk, de az ünnepek után ismét fontossá válik számukra a testmozgás. Általában azt vesszük észre, hogy azok, akik az újévi fogadalom miatt jönnek el ilyenkor, viszonylag hamar lemorzsolódnak. Eljárnak edzeni egy-két hónapig, majd abbahagyják, de vannak persze kivételek is.

Az edzőterem tulajdonosától megtudtuk, hogy a csoportos foglalkozások a legnépszerűbbek, amelyekre leginkább hölgyek járnak.

– A férfiak körében inkább az edzőtermi gépek népszerűek. Van nyugdíjas vendégünk is, de leginkább fiatalok és fiatal felnőttek járnak el edzeni. Szerintem jó dolog, hogy az emberek a fogadalmuk miatt eljárnak edzeni, de a táplálkozás a legfontosabb. Jobban oda kellene figyelniük arra, hogy mit esznek. Az életmódon is változtatni kell ugyanis ahhoz, hogy eredményeket vegyünk észre a testünkön – tette hozzá.Aggódhatunk az ünnepek alatt felszedett zsírpárnák miatt, de tenni is kell azért, hogy ne tűnjön olyan gonosznak az a bizonyos tükör. A méregtelenítő diéta például segít a túlzott evés nyomán felhalmozódott méreganyagok eltávolításában, és útjára indítja a természetes kiválasztódási folyamatot. Ha pedig heti néhány alkalommal szánunk egy kis időt a mozgásra is, igazán látható lesz az eredmény.

Hosszú távú célra és kitartásra van szükség

Halmai Dóra szombathelyi személyi edző szerint körülbelül háromszor többen járnak az ünnepek utáni időszakban edzeni.

– Van, aki már egy hónap alatt feladja az új életmódot. A legnagyobb probléma a hiányzó akaraterővel van. A legtöbb ember ugyanis nincs tisztában azzal, hogy a változás nem egyik pillanatról a másikra következik be. Hosszú távú célt érdemes felállítani, és fontos, hogy olyan mozgásformát válasszunk, amihez valóban kedvet érzünk. Sosem szabad feladni, ugyanis valakinél már néhány hónap alatt érezhető a testmozgás hatása, valakinél viszont ugyanannyi változáshoz több időre van szükség. A személyi edző hozzátette: a kezdőknek érdemes szakemberhez fordulni, hogy személyre szabott edzésformát tudjanak választani. Ez pedig különösen akkor fontos, ha valamilyen egészségügyi problémája is van az illetőnek.

Kocsis Ivett szerint szükség van az ünnepek utáni testedzésre, mivel a karácsonyi falatozgatások után tapadnak a kilók az emberre.

– Az ünnepek alatt kevesebbet mozogtunk, és több időt töltöttünk pihenéssel, ezért mindenképpen jót tesz egy kis mozgás. Sosem fogadok meg olyat, hogy lefogyok néhány kilót, hanem inkább a cukorfogyasztásomat próbálom lecsökkenteni. Emellett pedig heti két alkalommal, vagy amikor az időm engedi, eljárok edzeni is.Ahhoz, hogy a saját alkatunkhoz, napi teendőinkhez igazodó étrendet alakíthassunk ki, érdemes felkeresni egy dietetikus szakembert, aki pontosan elmagyarázza, mit mivel, milyen mennyiségben fogyaszthatunk, illetve milyen formában dolgozzuk fel az egyes ételeket.

A tudatos életmódváltás a siker titka

Tóth Gábor, egy táplálékkiegészítőket forgalmazó üzlet vezetője elmondta: az a legfontosabb, hogy tudatos legyen az életmódváltás igénye.

– Ha valaki néhány hónapig diétázik, és sportol valamit, akkor valószínűleg sikerül neki elérni a kívánt súlyt. Ezt követően azonban hajlamosak az emberek visszatérni a korábbi szokásaikhoz, a kilókat pedig gyorsan vissza lehet szedni. Minimálisan egy-két hét edzés és egészséges táplálkozás után a közérzetünkön is érezzük a javulást, egy hónap után pedig már a súly is csökkenni kezd. Fontos tehát a kitartás, ezért fejben kell dönteni az életmód változtatásáról. A holtpontnál ugyanis, amikor nem jönnek a várva várt eredmények, nagyon sokan abbahagyják a korábbi hetek munkáját – mondta el Tóth Gábor.

Az üzletvezető hozzátette, hogy érdemes szakemberhez fordulni, akitől értékes tanácsokat lehet kapni a javasolt edzésformákról, valamint a helyes táplálkozásról.

– Azok, akik diétával és testmozgással szeretnék elérni a kívánt súlyt, azoknak különösen fontos ilyenkor a fehérje és a vitaminok fogyasztása. Leginkább a hölgyek körében a különböző étkezést helyettesítő porok is népszerűek. Számomra nincsen tiltott étel. Ha valamit megkíván az ember, akkor nem kell örökre megvonni magunktól. Fontos viszont a mértéktartás, és a heti két-három alkalommal végzett testmozgás, amelyek nélkül nem várhatunk sok eredményt.

A kiadós étkezések miatti állandó lelkiismeret-furdalást tehát meg lehet szüntetni. Egy kicsit jobban figyeljünk étkezési szokásainkra, és ne sajnáljuk az időt és fáradságot testünk megmozgatására sem.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!