Sport

2015.01.06. 17:01

Felkészülés: zsúfoltak a műfüves pályák

Zsúfoltak a megye műfüves pályái, megkezdték a felkészülést a megyei labdarúgó csapatok (is) a tavaszi szezonra.

Tóth Gábor

Bükön már alig maradt szabad időpont, az osztrák és a vasi csapatok „megszállták” a műfüves pályát.

– Érdekes, hogy az osztrák klubok előrelátóbbak, ők már szeptemberben, októberben leadják a foglalásukat. A magyar csapatvezetők mindig később kezdenek el intézkedni – osztotta meg a tapasztalatait lapunkkal Falussy Péter, a Büki Művelődési és Sportközpont, Könyvtár sportszervezője.

– Egyébként eddig több mint 70 értékesített időpontnál tartunk. Az egész megyből keresnek minket, a megyei III-tól kezdve az NB III-ig. Bizonyára a kedvező tapasztalat, a reális ár, a remek minőség is hozzájárul ahhoz, hogy a távolabbi települések csapatai is visszajárnak hozzánk. Novemberben mérettük be a pálya gumirétegének vastagságát, a szakemberek ideálisnak találták. Az osztrák együttesek természetesen tehetősebbek, nem ritka az olyan klub, amely három, négy napra érkezik Bükre, kisebb edzőtábort vezényelnek le nálunk. Hétvégente szinte már alig van üres időpontunk, reggel 8-tól este 22 óráig pattog a labda, de a hétköznap délutáni, esti időpontok is kapósak. Nevesebb honi csapat most nem foglalt pályát nálunk, csak az NB II-es Csákvár jelezte az érkezését.

Természetesen a Haladás NB I-es futballcsapata is gyakori vendég az akadémia műfüves pályáján (Fotó: Unger Tamás)

Szombathely, az Illés Béla Futball Akadémia műfüves pályáján már minden időpont elkelt.

– Van egy nagy pályánk, továbbá egy 72x36 méteres műfüves játékterünk. Utóbbit csak a saját utánpótláscsapataink használják, vagyis csak a nagypályát tudjuk bérbeadni – árulta el Gyimes Csaba, az Illés Béla Futball Akadémia létesítmény vezetője. – Azt is csak akkor adhatjuk ki, amikor nem a saját csapataink használják – továbbá a Haladás VSE gárdáinak is biztosítunk játékidőt. Jellemezően megyei I-es, megyei II-es gárdák jelentkeznek be a pályáért, és természetesen az osztrák klubok. Már szeptemberben csörögnek a telefonok, ennek megfelelően február végéig minden egyes percünk be van táblázva. Most már csak akkor tudunk elfogani új csapatokat, ha valaki lemondja a foglalást. Egyébként gazdaságilag nem olyan jövedelmező a bérbeadás, mint azt sokan gondolják – egyértelmű, hogy nem ebből fog meggazdagodni az akadémia. Sokkal fontosabb a társadalmi szerepvállalásunk, mi így tudjuk segíteni az amatőr futballt, a Vas megyei csapatok felkészülését.

Egyébként nem csak a vasi megyeszékhelyen és Bükön várja műfüves pálya a tavaszi felkészülést megkezdő csapatokat. Celldömölkön is üzemel egy nagyméretű pálya, valamint egy 20x40-es játéktér is. Ugyancsak 20x40-es pálya épült a közelmúltban Vasváron, Sárváron és Jánosházán. Körmenden már évek óta működik egy 7+1 fős játékra alkalmas műfüves játéktér. És hamarosan tovább bővül a kínálat: Szentgotthárdon épül ugyanis egy szabvány nagypálya – vélhetően az idén be is fejeződik az építkezés.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!