Hírek

2015.01.06. 17:23

Az útdíj ellen demonstrált a Demokratikus Koalíció Szombathelyen

A 86-os főút fizetőssé tétele miatt demonstráltak a zanati körgyűrű kijáratainál a Demokratikus Koalíció szombathelyi képviselői és aktivistái kedden délután.

Lisztmayer Zsófia

A demonstráció békésen zajlott, a forgalom nem akadozott, amiben a rendőrség munkatársai is segítséget, támogatást nyújtottak.  Több autóból jelezték az utasok egyetértésüket a tiltakozással kapcsolatban, de nem egyszer ki is kiabálták, hogy "Orbán, takarodj!". A látottak alapján a legtöbben a demonstrálók pártján álltak, bár néhány sofőrből negatív reakciót is kiváltott a demonstráció.

Szuhai Viktor önkormányzati képviselő és választókerületi elnök elmondta, hogy többen is csatlakozni szerettek volna hozzájuk, de a közlekedőkre gondolva most nem akartak nagyobb demonstrációt.

– Nem szeretnénk terhet rakni a sofőrökre, ezért egyelőre nem akartuk lezárni az utat. Az útdíj problémája elsősorban nem pártprobléma, mivel valóban rengeteg embert érint. A 86-os főút fizetőssé tétele kizárólag a pénzről szól, ezzel pedig kényes pontra tapintott a kormány – mondta el.

Az önkormányzati képviselő hozzátette: a kormány képviselőinek be kell látniuk, hogy nem szabad az átlagemberekről a sokadik bőrt is lehúzni.

– Egy félig elkészült útszakaszra nevetséges útdíjat kivetni. Egyszerűen felforgatják az emberek életét. Próbáljuk felhívni a figyelmet arra, hogy lássák az állampolgárok: itt vagyunk, és foglalkozunk a dologgal. Amennyiben ez nem vezet eredményre, akkor a Demokratikus Koalíció bármelyik baloldali szervezettel vagy civil szervezettel összefog majd, és minden eseményen részt veszünk annak érdekében, hogy eltöröljék az útdíjat.

Az MSZP szombathelyi képviselőinek információi szerint szerdán lesz a következő kormányülés, ezért ha szerda éjfélig Hende Csaba honvédelmi miniszter, országgyűlési képviselő nem éri el, hogy a kormány visszavonja az intézkedést, akkor csütörtökön teljes szélességében lezárják az M86-ost. Czeglédy Csaba az MSZP szombathelyi szervezetének elnöke, frakcióvezető még hétfőn hangsúlyozta, hogy ez egy civil kezdeményezés, nem az MSZP zászlaja alatt indult a megmozdulás megszervezésének előkészítése. Olyan jobbikos és fideszes barátaik is részt vesznek benne, akik igazságtalannak érzik az érintett szakasz fizetőssé tételét.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!