Sport

2015.01.06. 16:35

A ZTC befért a legjobb tíz hazai klub közé, és maradna ezen az úton

Zalaegerszeg - A Trió Egerszeg ZTC tájfutói 2014-ben is hozták a tőlük elvárható színvonalat és eredményeket. Közben rendezvények szervezése terén is aktívak maradtak, és hasonló terveik vannak az idei esztendőre is.

Kerkai Attila

Az 1992-ben megalakult Zalaegerszegi Tájfutó Clubot az elmúlt évek sikerei is arra ösztönözték, hogy a megkezdett úton haladva az utánpótlás bővítése, a fiatalok felkészítése mellett a versenyeztetés feltételeinek megteremtése legyen a fő cél. Az eredményességet továbbra is a bajnokságon szerzett érmekben és bajnoki pontokban lehet mérni, ám az országos szövetség átalakította a bajnoki pontversenyek rendszerét. Ma már valamennyi szakág bajnoki versenyeinek eredménye beleszámít ebbe és a Trió Egerszeg ZTC az országos rangsorban az előkelő 10. helyen végzett.

– A 2014-es versenyévadban összesen 15 bajnoki érem (6 ezüstérem és 9 bronzérem) volt klubunk mérlege – „fordította le" mindezt az érmekre Fehér Ferenc, a ZTC vezetőedzője. – A három egyéni érem (Porgányiné Henrich Piroska, Uhlir Tímea, Horváth Zoltán) mellett 12 csapatunk végzett bajnoki dobogón. Az utánpótlás korúaknál legeredményesebb a serdülő leány csapat (Porgányi Anna, Jánoki Georgina, Simon Cintia), akik kétszer állhattak dobogón, míg a szenioroknál öt együttesünk végzett érmes helyen. Összesen 19 ZTC-s sportoló állhatott bajnoki dobogóra az év során. Kiemelendő, hogy az óévben az utánpótlás korosztályban egyre többen szereztek egyénileg is bajnoki pontot. Porgányi Anna és Porgányi Márk mellett ezúttal Csertán András, Csiszár Barnabás és Jánoki Georgina is a legjobbak közt végzett egyéni bajnokságon.

Fehér Ferenc azzal folytatta, hogy az egyre gyarapodó utánpótlás csoportjukból 21 fő rendelkezik a 2014. évi versenyek alapján valamilyen fokozattal. Ezúttal a fiúk voltak jobbak, hiszen Porgányi Márk és Fekete Ágoston is teljesítette a legmagasabb szintet, mindketten aranyjelvényes minősítést szereztek. A ranglisták még nem véglegesek, így várják a korosztályos listák megjelenését, és többen is az élmezőnyben végezhetnek ezek alapján. A Trail-O szakág bajnoki pontversenyét pedig megnyerte a ZTC, ráadásul egyéniben a felnőtteknél Fehér Ferenc szerzett arany- és bronzérmet, míg csapatbajnokságban Erdős Gáborral harmadszor nyert bajnoki címet. Utánpótlás korosztályban a Csertán András, Porgányi Márk összeállítású csapat a 2. helyen végzett.

Tájfutó-szíveket melengető látvány: a ZTC-ből ilyen sok versenyző szerzett bajnoki érmet 2014-ben. Fotó: ZTC

A ZTC 2014-ben is számos nagyobb versenyt rendezett meg, közte a nemzetközi, Thermenland Open elnevezésű viadalt, amit továbbra is magas színvonal jellemzett. Az egyesület évek óta fontosnak tartja a sportág népszerűsítését, így nem nem maradhatott ki a sorból a hagyományos Tojáskereső és Télapókereső verseny sem.

– A klub 2015. évi célkitűzései közt továbbra is a tájékozódási futás sportág mellett a futás népszerűsítése és a sportolóink magas szintű szakmai felkészítése, versenyeztetése áll az első helyen – tért rá idei terveikre Fehér Ferenc. – A magyar bajnokságokon való eredményes szereplés mind egyéniben, mind pedig csapatban elvárás saját magunkkal szemben. Nagy hangsúlyt fektetünk az utánpótlás bővítésére. Az iskolai programjainkat folytatjuk, a már megkeresett iskolákba visszatérünk, évente iskolai tájfutó versenyeket rendezünk. Egyesületünk pályázat útján elnyerte a 2015. évi országos diákolimpia megrendezését, ami újra komoly kihívás elé állít bennünket, de örömmel vállaljuk ezt is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!