Kellemetlen lehet a Fidesznek Gyurcsány távozása

Vágólapra másolva!
Gyurcsányt lemondása betonozza be az MSZP-be, a visszavonulást a kormányfői posztról a jelek szerint komolyan gondolja az [origo] által megkérdezett politikai elemző, Krekó Péter szerint. Az MSZP-nek sem érdeke, hogy miniszterelnökként a nyakán maradjon Gyurcsány, így várhatóan keresik majd a kompromisszumot az SZDSZ-szel. A két párt közötti megegyezés buktatója Krekó szerint a válságkezelés mikéntje. Gyurcsány lemondása a Fideszt is kellemetlenül érintheti.
Vágólapra másolva!

Gyurcsány Ferenc kormányfő távozásának bejelentésével gyakorlatilag a párton belüli kihívóit kerüli el - mondta az [origo]-nak Krekó Péter, a Political Capital elemzője. Gyurcsány szombaton, az MSZP-kongresszuson elhangzott nyitóbeszédében jelentette be, hogy két hét múlva lemond a kormányfői posztról. "Javaslom, hogy alakítsunk új kormányt. Kérem, hogy a kongresszus bízza meg a pártvezetőket az új kormány létrehozásának előkészítésével" - fogalmazott Gyurcsány. Távozását technikailag várhatóan konstruktív bizalmatlansági indítvánnyal oldják meg, az indítványban az utód neve is szerepel majd.

Krekó szerint Gyurcsány döntése megerősíti pártelnöki pozícióját, hiszen az MSZP elnöki posztjáról nem akar lemondani - sőt, szombaton nagy többséggel újraválasztottákv -, így maga is beleszólhat majd saját utódjának kiválasztásába. A hátralépés racionális volt az elemző szerint, mivel Gyurcsány mögül az utóbbi időben szinte teljesen elfogyott a politikai támogatás: az MSZP-ből bírálatok érték, a kis pártok valamilyen alternatív válságkezelő program - a Reformszövetség vagy Bokros Lajos elképzelései - mögé álltak, nem a kormány mellé. Így Gyurcsány válságkezelő javaslatainak elfogadására kicsi volt az esély Krekó szerint.

Most tényleg le akar mondani

Az elemző szerint nem valószínű, hogy a kormányfő arra játszana, úgysem találnak megfelelő támogatottsággal rendelkező utódot. "A beszédében olyan erős önkritikával élt, hogy ha ezek után mégis maradna, az eddigieknél is gyengébb pozíciói lennének". Hasonlóan az MSZP-hez, amely szintén csak veszíthet, ha a történtek után Gyurcsány kormányfő marad. Erre ugyanis van némi esély, hiszen ha a bizalmatlansági indítványban megjelölt utódot nem szavazza meg a parlament, elvileg marad a jelenlegi kormány.

Ekkor még megtehetné Gyurcsány, hogy hivatalosan is lemond, ebben az esetben a köztársasági elnök jelölhetne új miniszterelnököt. Kérdéses azonban, hogy ezt vállalná-e Gyurcsány és az MSZP, egyelőre ezt még nem lehet megállapítani - mondta Krekó. Gyurcsány azonban első körben nem ezt a megoldást választotta, hanem a bizalmatlansági indítványt - ez azt jelzi, hogy az utód kiválasztásába "a külső szereplők, például az államfő beleszólási lehetőségeit minimálisra akarták csökkenteni" a Political Capital elemzője szerint. "Az előre hozott választás jelenleg a legkevésbé valószínű" - mondta.

Egy csomó név előkerül majd

A legvalószínűbb, hogy az új kormányfő megkeresésében a volt koalíciós társak találnak egymásra - mondta Krekó. A Fidesz nem jöhet szóba, az MDF-et pedig elszigetelheti, hogy az MSZP nem lelkesedik a párt által a miniszterelnöki posztra jelölt Bokros Lajosért. Így kisebb az esélye, hogy egy Bokros vezetésével alakuló kormány lehet a megegyezés. A következő napokban nagyon sok név fel fog merülni", a kérdés, hogyan tud megegyezni egymással az MSZP és az SZDSZ - mondta az elemző.

Az MSZP-SZDSZ megegyezést nehezítheti például Gyurcsány szombati búcsúzó beszéde is. A kormányfő ugyanis kihangsúlyozta, hogy a jövőben milyen programot szeretne - az MSZP-vel együtt -: olyat, amelyben a szociális szempontok érvényesülnek. Egy ilyen puha válságkezelő program feltehetően nem elfogadható az SZDSZ számára, amelynek az az érdeke, hogy markánsan megjelenítse saját politikai elképzeléseit. Az SZDSZ ráadásul a Reformszövetség javaslatai, azaz egy radikálisabb kiadáscsökkentő irányvonal mögé állt. "A szociális érzékenység és a nagyobb kiadáscsökkentés nem egyeztethető össze" - állította Krekó, aki szerint az alkudozások legfontosabb része a válságkezelő program lesz, és az, hogy az MSZP és az SZDSZ mennyit enged a céljaiból.

Ennek megfelelően nagy kérdés, honnan érkezik majd Gyurcsány Ferenc utóda. A Political Capital elemzője szerint nem valószínű, hogy az SZDSZ elfogadna egy "beágyazott MSZP-s politikust", ezért logikus lehet egy külső szereplő, egy "szakértő imázsú" személy beemelése.

Nehéz helyzetben az MDF és a Fidesz

Gyurcsány távozása nehezebb helyzetbe hozza az MDF-et, hiszen felvetődik, hogy koalíciós partnerként kormányra kerüljön, szakítson az elmúlt hét évben betöltött ellenzéki szerepével. A Fidesz pedig azért kerülhet bajba, mert stratégiájának lényege régóta éppen a kormányfő folyamatos támadása volt. "Ez váltásra kényszeríti a Fideszt. Ha zavarba jön a párt ettől a változástól, az akár erősítheti is az MSZP pozícióit" - mondta Krekó.