Sport

2015.01.17. 19:00

Bernek Péter szép sikerlistával dicsekedhet

Bernek Péter volt a székesfehérvári úszók egyik vendége a megyeszékhelyen nemrég megrendezett regionális úszóversenynek és diákolimpiának.

Silye Sándor

Ahogy Gyárfás Tamás, a Magyar Úszó Szövetség elnöke mondta székesfehérvári találkozásunk alkalmával, a 2014-es esztendő rövidpályás világbajnokságának meglepetését Dohában Bernek Péter szerezte győzelmével, a világbajnoki címével a 400 méteres gyorsúszásban. Lehet, hogy ez valóban meglepetésként hatott, de a még mindig fiatalember szép sikerlistával dicsekedhet a pályafutása során. Mert: eddig a nyakába akasztottak 31 magyar bajnoki aranyérmet, nyert ifjúsági olimpiai játékokat, emellett ifjúsági Európa bajnok, és van 3 korosztályos ezüst és egy bronzérme, míg a felnőtt kontinens bajnokságon egy ezüsttel és két bronzzal gazdagodott hazai medencében Debrecenben, a rövidpályás kontinensviadalon pedig két ezüst és egy bronz volt a jutalma. Természetesen a korona az eddigi felsoroltakon a már említett rövidpályás világbajnoki cím volt. Gyárfás Tamás szerint négy év kellett neki az ifjúsági olimpia és a világbajnoki arany között, de megérte!

- Mindig bíztak bennem az edzőim, ezért különösen nagy öröm a számomra, hogy most a világbajnoki arannyal mondhattam köszönetet a bizalmukért. De az is remek érzés, hogy itt lehetek Székesfehérváron, és figyelhetem a jövő bajnokait – mondta szerényen elöljáróban a srác. Aki eljutott már a világ csúcsára, de persze ennek ellenére rengeteg feladat vár reá még az előtte álló (hosszú) években.

– Természetesen, hiszen ez „csak” egy rövidpályás világbajnoki cím volt, és mindenképpen szeretném a nagymedencében is bizonyítani, hogy a legjobb vagyok. És ne feledjük, már csak másfél év választ el bennünket az olimpiai játékoktól...

A riói olimpia részvételi lehetőségéért bizony kvótát kell gyűjtenie, és ha ez megvan, hosszú és nagyon kemény felkészülés előzi meg a 2016-os játékokat, ahol nyilván mindenki nyerni akar majd.

- A kvótákat csak az idén január 1. után megrendezett viadalokon lehet megszerezni, az ehhez szükséges időket teljesíteni. Bízom benne, hogy minél több számban megteszem ezt, és arra törekszem, hogy minél hamarabb meglegyenek azért, hogy tudjak nyugodtan készülni, és ne kelljen a kvóta miatt görcsölnöm.

A több lábon álló – úszó – versenyzők lehetősége nagyobb, a sok szám széles alapokat jelenthet a lehetséges sikerhez. De melyek Péter kedvencei a sok versenyszám közül?

- Azokat a számokat, amelyekben lehetőségem van a kijutásra, nyilvánvalóan szeretem. A 400 és 1500 méter gyors az első az egyenlők között, de a 200 méteres hátúszásban sem lehetetlen hoznom a szintet. Az 1500 gyors kicsit kérdéses a számomra, ugyanis bár kedvelem ezt, de ezen a távon komolyan még sohasem versenyeztem.

Bernek Péter (középen) láthatóan örült a gyermekek koszorújának Székesfehérváron, miként a kicsik is örültek a világbajnok társaságának a fehérvári uszoda vizében (Fotó: MÚSZ/Szaka József)

A Péter által említett távok se nem rövidek, se nem hosszúak, így tehát másabb képességeket kívánnak, mint amilyet a különböző úszószámok specialistáitól elvárható.

- Ez csak részben igaz, hiszen a 200 gyors már szinte sprint távnak számít, és ehhez gyorsaság, robbanékonyság kell. A kedvenc 400 méter gyors esetében meg kell találnom az egyensúlyt, mert ebben nagyon lassúnak sem szabad lenni, de az állóképességnek is kiemelt szerepe van. Ezekből adódik, hogy alaposan át kell gondolni a sikerre vivő taktikát.

Az úszók korán kelnek, a hajnal már a hideg vízben találja őket, a munkájuk pedig faltól, falig meglehetősen monoton. Az ifjú Bernek Péternek sohasem volt elege ebből? Hiszen gondolják csak el: amíg a hasonló korú fiatalok élik az életüket, övék a világ, addig ők az uszodában könyörtelenül robotolnak.

- Megszoktam a korán kelést, ez már nem jelent problémát, és tudom, ez a dolgom, ezt kell tennem, ez a magam választotta út. Azt nem mondom, hogy sohasem fordult meg a fejemben, hogy na, most kimászok a medencéből és viszontlátásra, hazamegyek. Szerencsére a gondolatot sohasem követte tett. Persze, hogy néha irigylem a többi fiatalt, és időnként eszembe jutott, hogy hej, de jó lenne köztetek lenni, de az eredmények mindenért kárpótolnak! Mert a dobogón csak én állhatok egyedül, az ott érzettek semmihez sem foghatóak, és az az érzés akkor és ott csak nekem adatik meg...!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!